הקושי בחזרה ללימודים
צוות אתר על הספה
חשוב שכהורים לילדים, תגלו הבנה למצב הייחודי עמו הם מתמודדים. לא פחות חשוב, גלו הבנה לקשיים שאתם מתמודדים איתם בעצמכם
אנו נמצאים בימים הראשונים לאחר החזרה ללימודים והורים רבים מרגישים, שהשנה קשיי ההסתגלות גדולים בהרבה מהרגיל.
חלק מההורים מתארים קושי מוגבר של ילדים להסתגל מחדש לשגרת הלימודים ולהיפרד מסדר היום המרווח שאפיין את החופשה ואחרים מדווחים על קשיים חברתיים ורגשיים, בצל מלחמת 'חרבות ברזל', שממשיכה להשפיע על החיים בישראל.
לחזור לבית הספר אחרי החופש הגדול זה תמיד מורכב
הימים הראשונים של ספטמבר מלאי התרגשות וחשש בבתים רבים בישראל, בכל שנה. ילדים שעומדים בפני תחילת לימודים במסגרות לימוד חדשות, המפגש המחודש עם חברים לספסל הלימודים, הצורך לעמוד בלוח זמנים מוגדר אחרי תקופה ארוכה של היעדר סדר יום והציפייה לעמוד במשימות הלימודיות, לצד פעילויות הפנאי שמתחדשות אף הן – כל אלו מעוררים אצל הילדים רגשות מעורבים, באופן טבעי ומובן.
למה השנה זה קשה במיוחד?
המלחמה שמתחוללת בישראל מזה קרוב לשנה, משפיעה באופן ישיר על חייהם של עשרות אלפים ובאופן עקיף על מאות אלפים נוספים. ילדים ובני נוער מושפעים לא פחות, ולעיתים אף יותר מאשר המבוגרים שסביבם.
החיים בחוסר ודאות
אם עוצרים רגע לחשוב על הדברים, מבינים שאנחנו נכנסים לשנת הלימודים החמישית ברצף, בה מתמודדים ילדים ישראל עם אירועים, לאומיים וגלובליים, שיש להם השלכות נרחבות על חיי השגרה.
שנתיים של מגיפת הקורונה, הסערה ברחובות בישראל במהלך ההפגנות וימי השיבוש והמלחמה שפרצה כבר בתחילת שנת הלימודים הקודמת – כל האירועים הללו לימדו את ילדי ישראל ששום דבר אינו ודאי, שכל תוכנית היא בסיס לשינויים ושלעולם אין לדעת מה יקרה מחר.
תחושה מתמשכת כזו של חוסר ודאות, פוגעת בתחושת הביטחון הבסיסית של ילדים, אותה הם שואבים מסדר יום קבוע וצפוי.
ללא ספק, מדובר באחד הגורמים המרכזיים לקשיי ההסתגלות שאנו רואים השנה אצל ילדים רבים, שמתקשים לחזור לשגרה, לבטוח בה ולהתחייב אליה, לאור ניסיון העבר שרכשו בחייהם עד כה.
תן לי דקה להתרגל אליך שוב
ריחוק חברתי הוא מושג שזכור לכם מימי משבר הקורונה, אבל הוא מתאר גם את מה שקורה באופן טבעי, בין ילדים שלא הרבו להיפגש במהלך החופשה, כפי שקרה השנה.
במהלך חודשי יולי אוגוסט האחרונים, חוותה ישראל איומים חסרי תקדים, דבר שהוביל לירידה משמעותית בהיקף החופשות, הבילויים והיציאות. כתוצאה מכך, בני נוער שבחופשות רגילות מרבים להיפגש, עשו זאת הרבה פחות השנה ובילו זמן רב מהרגיל בבית, כשהם מנהלים תקשורת חברתית דיגיטלית בעיקר.
כעת, עם החזרה ללימודים, רבים חשים קושי חברתי מוגבר, כתוצאה מהריחוק מחבריהם במהלך הקיץ.
פחדים וחוסר רצון להתרחק מההורים
אחד הגורמים המשמעותיים לקשיי פרידה והסתגלות שחווים ילדים רבים בימים אלו, הוא הקושי הרגשי.
אמנם אנו נמצאים עדיין בעיצומו של האירוע ורחוקים מהיום בו נוכל להעריך לאשורו את היקף הפגיעה הנפשית באזרחי המדינה, אך כבר כעת ניתן לראות עלייה ניכרת בהיקף הדיווח על בעיות חרדה וקשיים רגשיים אצל ילדים ובני נוער, שמובילה גם לעלייה בפניות לטיפול נפשי.
כאמור, ילדי ישראל חוו בשנים האחרונות, רצף יוצא דופן של אירועים דרמטיים שהשפיעו על חיי היום יום שלהם ועל מצבם הנפשי. לא פעם, הם ראו את המבוגרים בחייהם מאבדים שליטה על המציאות והדבר ערער את היסודות הנפשיים הקשורים בהתקשרות וביטחון והוביל לקשיים בהיפרדות ולפגיעה בתחושת המוגנות מחוץ לבית.
השביתה בתיכונים – סיכונים מיוחדים
כשאנו מדברים על ימי הלימודים הראשונים של שנת הלימודים תשפ"ה, לא ניתן להתעלם משביתת ארגון המורים, שהשאירה בבית מאות אלפי בני נוער בגילאי 16-18.
מדובר בשכבת הגיל שנפגעה באופן הקשה ביותר, גם בתקופת משבר הקורונה וכעת ממשיכים להתמודד עם היעדר מסגרת ושגרה ברורה.
עבור כ 150,000 מהם, מדובר בשנת הלימודים האחרונה ובתקופה משמעותית, שאמורה לסייע בהכנתם לחיים עצמאיים יותר בעתיד.
בני הנוער הללו, מצויים בסיכון גבוה במיוחד לצריכה מוגברת של אלכוהול וסמים, התנהגות מינית סיכונית ומעורבות באירועי אלימות.
איך ניתן לעזור לילדים ולבני הנוער להתמודד עם הקושי
חשוב שכהורים לילדים, תגלו הבנה למצב הייחודי עמו הם מתמודדים. לא פחות חשוב, גלו הבנה לקשיים שאתם מתמודדים איתם בעצמכם, כאנשים מבוגרים, הורים ואזרחים במדינה המצויה במלחמה קשה וכואבת.
גלו אמפתיה, לעצמכם ולילדים, ושדרו שאתם מבינים כי מדובר בשנת לימודים ייחודית ויחד עם זאת בטוחים ביכולת שלכם כמשפחה, להתמודד גם עם הקושי הזה ולהגיע ליציבות.
לצד הדרישות המובנות מאליהן, של עמידה בסדר יום לימודי מובנה, נסו להראות לילדים שאתם רואים אותם, מודעים לקושי שהם חווים ומעריכים את העובדה שהם מתמודדים.
לא צריך להגזים במתנות בסופרלטיבים, מספיק שתקפיצו אותם לבית הספר ביום שתכננו ללכת ברגל או שתכינו להם לארוחת הערב משהו שאתם יודעים שהם אוהבים במיוחד – העיקר שתעבירו את המסר שאתם מתמודדים ביחד.
במקרי קיצון, בהם אתם מרגישים שהילדים מתקשים להתמודד או אם אתם מזהים סימנים של חרדה מוגברת המקשה על התפקוד – מומלץ לפנות לטיפול אצל איש מקצוע מומחה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
M.S.W, פסיכותרפיסטית, מטפלת זוגית ומשפחתית ומדריכה מוסמכת
התמחות: טיפול במתבגרים והדרכת הורים, טיפול זוגי ומשפחתי, דיכאון, חרדה, אבל ואובדן, משברי חיים, קשב וריכוז, ה
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז,בת ים,חולון,רמת גן
שפה: עברית
בעלת נסיון רב בטיפול במתבגרים ומבוגרים, בטיפול זוגי ובהדרכת הורים. עובדת שנים רבות עם מתבגרים, הורים ומה שבניהם. מטפלת בזוגות בשע
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: מתמחה בעבודה עם נשים -שינויי חיים, רילוקיישן,דיכאון, חרדה, זוגיות, חוסר מימוש,טראומה, פוריות, הריון
אזור בארץ: מטפלת אונליין
שפה: עברית, אנגלית
אני מאמינה כי טיפול המותאם לך אישית יכול לאפשר היכרות עמוקה עם עצמך, עם המחסומים ועם הקשיים שלך. הכרות זו יכולה להקל בהתמודדות עם
המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: קרית טבעון, חיפה, קריות, טירת הכרמל, ישובי חוף הכרמל, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
האם כל הילדים נולדו שווים? נעמה גוטמן- וייזר, פיזיותרפיסטית
אם, אשר תינוקה אינו מבצע את הפעולות שילדים אחרים מבצעים, מרגישה תסכול וחרדה, ומתחילה לתהות, אם משהו לקוי אצל ילדה או שאולי הוא זקוק לטיפול או לאבחון מיוחד. השוואות אלו אינן נחלתן של אמהות טריות בלבד.
התקפי טנטרום אצל ילדים צוות על הספה
התקפי טנטרום הם שם אחר להתקפי זעם אופייניים לילדים, בעיקר בגילאים הפעוטים 2-4 וכוללים צעקות, בכי, שימוש בקללות או במילים לא נעימות ואלימות פיזית כלפי ההורים והאחים.
לחץ חברתי איך ומתי זה מתחיל? הילה שבורון
הלחץ שחווים ההורים מהילדים שרוצים ורוצים ורוצים כל כך- מעוור פעמים רבות את יכולת קבלת ההחלטות של ההורים עצמם, דוקא במקומות בהם הילד הכי צריך את הוריו בעלי הראייה המפוכחת.
דיכאון אחרי לידה צוות על הספה
לידת תינוק הינה אירוע מרגש בעל השלכות ארוכות טווח על חיי היולדת ומשפחתה. הלידה עצמה מלווה כמעט תמיד ברגשות שונים, שמחה, פחד, אהבה, כעס ועוד. אילו הם רגשות טבעיים הקשורים בשינוי העצום שמכניס התינוק לחיי משפחתו, וגם במצבה הגופני של היולדת הסובלת לעיתים מכאבים, בשינוי ההורמונלי, בעייפות ובטרחה הרבה הקשורים בטיפול בתינוק.