
למה קשה לנו לקבל עזרה?
צוות אתר על הספה
בקשת עזרה נחשבת, בעיני רבים, כהודאה בחולשה ובצורך באחרים. הדבר בולט בעיקר על רקע הנטייה החברתית להעריך ולהוקיר התנהגות שמתרחשת מתוך עוצמה ועצמאות, בכל רבדי החיים
זו הסיבה המרכזית לכך שאנשים נמנעים מלבקש עזרה מאחרים, שיכולים לסייע להם להתמודד עם קושי ברמה המקצועית, המשפחתית או הרגשית.
במאמר זה ננסה להבין למה קשה לנו לקבל עזרה? מה אפשר לעשות כדי לשפר את היכולת להיעזר באחרים וכיצד כל זה קשור לטיפול נפשי?
הסיבות שמקשות עלינו לבקש עזרה, גם כאשר אנחנו צריכים כזו, הן רבות ומגוונות:
1. קידוש העצמאות – בעידן של ימינו, היכולת להתנהל באופן עצמאי מועלית על נס וכל תא משפחתי נדרש לדאוג לכל הדרוש לו בעצמו. גם בעולם העבודה – היכולת להוביל ולקדם תהליכים באופן עצמאי נתפסת כחיובית מאוד. בהתאם, בקשת עזרה נתפסת כמנוגדת לערך העצמאות ומוכיחה שהיכולות של האדם אינן אין סופיות.
2. קושי להראות חולשה או פגיעות – בקשת עזרה נחשבת, בעיני רבים, כהודאה בחולשה ובצורך באחרים. הדבר בולט בעיקר על רקע הנטייה החברתית להעריך ולהוקיר התנהגות שמתרחשת מתוך עוצמה ועצמאות, בכל רבדי החיים.
3. פחד מיצירת תלות – אנשים נוטים לחשוב, שבקשת עזרה משמעה שאינם מסוגלים לעשות את הדברים בעצמם ומפחדים מיצירת תלות שלהם בגורם המסייע.
4. ויתור על שליטה – כאשר אנחנו מכניסים אחרים פנימה, בעקבות העובדה שביקשנו את עזרתם, אנחנו למעשה מעבירים לידיהם חלק מהשליטה על המתרחש ומוכרחים לשחרר את הצורך בשליטה מוחלטת על התהליך ותוצריו.
5. פחד מדחייה – לאור כל האמור לעיל, בקשת עזרה מחייבת סוג מסוים של חשיפה והודאה בצורך שלנו באחרים. רבים חוששים שיתקלו בדחייה, אם יבקשו עזרה מהסובבים אותם וכתוצאה מכך נמנעים מכך מלכתחילה. כדי לא להיפגע או להתאכזב.
איך משפרים את היכולת לבקש ולקבל עזרה?
ישנם כמה דברים שתוכלו לעשות כדי לאמן את 'שריר ההיעזרות' ולהתחיל לראות את היכולת לבקש עזרה בצורה חיובית יותר.
1. מתאמנים – כמו במקרה של כל שריר אחר שרוצים לחזק, אין מנוס מאימונים. התחילו בבקשות קטנות מאנשים קרובים, שאתם מרגישים איתם יותר בנוח ואחרי שתראו שהשד אינו נורא כל כך, תוכלו לבקש עזרה גם מאנשים נוספים כשצריך.
2. מחליפים דיסקט – חלק ניכר מהקושי לקבל עזרה נעוץ בחוסר הרצון שלנו להפריע או להציק לאחרים. אם נצליח לראות בבקשת העזרה מהלך לגיטימי, שפעמים רבות אף מסייע ליותר אנשים להיות חלק מההצלחה, נחשוש פחות להשתמש בו.
זוהי הסתכלות שונה לחלוטין על בקשת עזרה, הרואה בה חוזק ולא חולשה.
3. נוהגים בפתיחות – זכרו שכמעט כולם סביבכם מתקשים לקבל עזרה, גם כשהם צריכים אותה מאוד, והרשו לעצמכם לדבר על הקושי הזה בכנות ובפתיחות. הגישה הזו תחבר אחרים לתחושה שלכם ותגביר את הנכונות שלהם לסייע.
ההקשר הטיפולי של הקושי לקבל עזרה
אנשים פונים לטיפול נפשי מתוך תחושה של קושי ומצוקה, כך שבעצם הפנייה לטיפול יש משום בקשת עזרה, בהתמודדות עם תסמינים שהאדם כבר לא מצליח להתמודד איתם בכוחות עצמו.
הפחדים שפירטנו בתחילת המאמר, אלו שמונעים מאנשים רבים לבקש עזרה – עוצרים אותם גם מלגשת לטיפול, שאחד מרכיביו המרכזיים הוא הישענות על אדם אחר לתקופה מסוימת.
לעיתים, מתוך תפיסת העולם שמקדשת עצמאות, אנשים מרגישים שהם יכולים לבצע בעצמם את השינויים הדרושים בחייהם ומתקשים להאמין שמטפל יוכל לסייע להם בהתמודדות הזו.
אנו, כמובן, חושבים אחרת ורואים בטיפול נפשי חוויה מעצימה, שמאפשרת לאדם לפגוש את עצמו מקרוב וללמוד כיצד ניתן להיעזר באנשים אחרים ולצמוח כתוצאה מכך.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

מומחה בכיר בפסיכיאטריה של המבוגר
התמחות: מצבי לחץ, הפרעות פוסט טראומטיות, הפרעות דכאון, חרדות, הפרעות שינה, OCD,הערכה לכשרות נפשית לפני צוואה
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז, גם טיפול אונליין
שפה: עברית אנגלית אידיש
מאמין בקשר אישי, הקשבה ונגישות, דגש על העבר והווה הרגשי, האישי, המשפחתי והרפואי של כל מטופל, לאבחון וטיפול אישי מותאם.

המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: ירושלים והסביבה, תל אביב וגוש דן, אזור המרכז, חיפה והסביבה, קרית טבעון, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי

מטפלת משפחתית וזוגית מוסמכת
התמחות: טיפול פרטני וזוגי, חרדה ופוביה,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,לקויות למידה קשב וריכוז,הדרכת הורים
אזור בארץ: באר שבע, אופקים, נתיבות, עין הבשור ואזור הדרום
שפה: עברית
אני שימרית, מטפלת זוגית, אישית, ומשפחתית מוסמכת. מאמנת מבוגרים וילדים בשיטת cbt בהתמחות ב-ADHD. מטפלת בחרדות, פיתוח מיומנויות חברת
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
כל מה שצריך לדעת על טיפול לילדים להורים גרושים צוות על הספה
גירושים הם חוויה מטלטלת רגשית לכל המעורבים. ההורים מתמודדים עם תחושת אבל על פירוק הבית, אשמה כלפי הילדים ותחושה קשה של חוסר ודאות. הילדים מתמודדים עם אתגרים אחרים, מורכבים לא פחות ומנסים להסתגל לטייטל ילדים להורים גרושים
התמודדות עם משבר אמצע החיים תגית הלפרין, פסיכותרפיסטית
החיים מתחילים או מסתיימים בגיל 40? תלוי בביטחון העצמי, בחוסן הרגשי והכלים להתמודדות שרכשת במהלך החיים. אם אתם בני 35-55, חווים הצפה של רגשות, דחף לשנות, להתגרש, להתפטר יתכן ואתם בעיצומו של משבר אמצע החיים. הבשורה, המשבר הוא גם הזדמנות ואפשר לצמוח ממנו
איך מתקנים לב שבור? ד"ר עירית קורן, פסיכותרפיסטית
והנה הגענו לינואר-תחילת השנה האזרחית-2019. עוד שנה חלפה. בתחילת שנה נהוג לשים את הדגש על התחלות חדשות, משאלות ותקוות לשנה הקרובה. הפעם בחרתי דווקא לדבר על הסופים. כי כל התחלה של שנה חדשה היא גם סוף של השנה הקודמת. מה הפסדנו, מה איבדנו בדרך
איך מתמודדים עם אלימות רגשית? צוות על הספה
המילה אלימות מעוררת אצל רובנו קונוטציות של מאבק פיזי, מכות ופגיעה גופנית. אלימות רגשית נפוצה הרבה יותר ופעמים רבות גם הרסנית ומסוכנת יותר מאלימות פיזית. אלימות רגשית היא אקט של שליטה, במסגרתו מפעיל אדם על אדם אחר מניפולציות רגשיות במטרה להפחיד אותו, להשפיל או להעליב.