מה זה טיפול דיאדי? כל מה שצריך לדעת על טיפול דיאדי
צוות על הספה
טיפול דיאדי מתאים במקרים רבים בהם הורים מרגישים שאינם ממשים את הפוטנציאל ההורי שלהם ולא מצליחים לתת מענה מותאם לצרכים של הילד.
מהי מטרת הטיפול הדיאדי?
המטרה המרכזית בטיפול היא לשפר את התקשורת בין ההורה לילד ובכך לחזק את מערכת היחסים הראשונית ביניהם ולהתמודד עם האתגרים המרכזיים שמקשים עליה.
למי זה מתאים?
טיפול דיאדי מתאים במיוחד לפעוטות וילדים צעירים מאחר והוא דורש שיתוף פעולה אקטיבי של הילד. במקרה של ילדים בוגרים יותר – ההמלצה היא לגשת להדרכת הורים.
מרבית הפניות לטיפול דיאדי מגיעות על רקע בעיות התנהגותיות ובעיות אכילה או שינה, פניות אחרות לטיפול מגיעות בעקבות קושי של ההורים להציב גבולות, חרדות יתר לילדים ועוד.
טיפול דיאדי מתאים במקרים רבים בהם הורים מרגישים שאינם ממשים את הפוטנציאל ההורי שלהם ולא מצליחים לתת מענה מותאם לצרכים של הילד.
איך מתבצע הטיפול?
כל טיפול נראה אחרת, אבל עקרונות הבסיס מגדירים יצירת סביבה טיפולית בטוחה, לא שיפוטית ובעלת אלמנטים "משחקיים" - סביבה שתוכל לתמוך באופן מיטבי במטרות הטיפול.
במרבית המקרים המפגש הראשון יהיה של המטפל עם שני ההורים ולאחריו מפגשים של המטפל והילד עם כל אחד מההורים בנפרד.
את הסטינג של מפגשי ההמשך, יקבע המטפל בהתאם למבנה הספציפי של המשפחה שלפניו ובהתאם לצרכיה ולמטרות הטיפול.
מפגשי הטיפול המיועדים להורה ולילד כוללים צפייה של המטפל בדינמיקה בין ההורה לילד בעת ביצוע פעילויות שונות כמו משחק, סיפור או יצירה. הצפייה מאפשרת למטפל לזהות דפוסים מסוימים בדינמיקה הזו ולהנחות את ההורה בזמן אמת (וגם בדיעבד) לדרכי תגובה שונות, שעשויות לשפר את הקשר. לעיתים המטפל יצטרף לפעילות המשותפת בין ההורה לילד, בכדי להדגים באופן בלתי אמצעי את כוונתו ולהציע דרכי תגובה שונות.
במפגשים של המטפל עם ההורים יתבצע עיבוד רגשי וקוגניטיבי של חוויות המפגש המשותף עם הילד. במפגשים הללו יתמקד המטפל בזיהוי הרגשות והצרכים הנפשיים העמוקים העומדים בבסיס ההתנהגות של הילד ושל ההורה והגעה לתובנות שיאפשרו את שיפור הדינמיקה והקשר ההורי.
מה הבסיס התיאורטי של השיטה?
התיאוריה שעומדת בבסיס הטיפול הדיאדי לקוחה מעולמות של יחסי הורים וילדים ומבוססת על עבודתם של פסיכולוגים שהתמחו בתחום זה כמו ויניקוט, אנה פרויד, קליין ומאהלר.
הבסיס התיאורטי נשען על הנחת היסוד הגורסת כי לקשר החיובי בין ההורים לילד יש חשיבות מכרעת על התפתחות הילד מתוך תפיסה שקשר חיובי ומיטיב כזה, יהיה משמעותי בכל תחומי החיים של הילד.
השיטה כוללת אלמנטים מעולם הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי ומבוססת על תפיסות עולם טיפוליות הומניות.
מקרה לדוגמה של טיפול דיאדי
הורים הגיעו לקליניקה לטיפול עם ילד שלטענתם נוהג בפראות, מתרגז מהר וחווה התקפי זעם.
במהלך המפגשים הבין המטפל כי ההורים מתקשים להבין את צרכיו העמוקים יותר של הילד ולתת להם מענה מותאם שיהיה אפקטיבי ויסייע לו להירגע.
הסיבה לקושי, כפי שאבחן המטפל, היתה נעוצה בעובדה שההורים (כמו גם משפחתם המורחבת) היו בעלי ציפיות גבוהות מההורות וכמי שהביאו לעולם ילד יחיד, בגיל מבוגר, נטו לראות בו גורם שמשקף אותם ומעיד עליהם ועל יכולותיהם.
הפחד של ההורים מהתקפי הזעם של הילד נבע מחשש שהסביבה תראה אותם בעיניים שליליות ולכן מיהרו לתת לו את שביקש ובכך רק חיזקו את המעגל.
בטיפול קיבלו ההורים כלים שעזרו להם להבין מדוע הם מרגישים ופועלים כך והם הצליחו לשנות את אופן התגובה שלהם להתקפי הזעם של הילד, באופן שהפחית אותם משמעותית.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית, מדריכה בטיפול ובאבחון
התמחות: חרדה,דיכאון,אבל ואובדן,לקויות למידה קשב וריכוז,קשיים חברתיים,הפרעות התנהגות,הדרכת הורים,משברי חיים ו
אזור בארץ: קדימה צורן, אזור השרון, טיפול אונליין
שפה: עברית
טיפול פסיכולוגי מקצועי ונגיש בגישה פסיכו-דינמית ובגישה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT). בעלת ניסיון רב בטיפול בילדים, מתבגרים ומבוגרים,
עובד סוציאלי ופסיכותרפיסט
התמחות: בריאות הנפש, חרדה, דיכאון, משברי חיים, אבדן ושכול, קשיים בזוגיות, קשיים ביצירת קשרים בין אישיים, טרא
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,גבעתיים, רמת גן
שפה: עברית
וותק של 20 שנה בעבודה עם בוגרים. מומחה בעבודה עם מצבי טראומה מתמשכת וPTSD, אבדן ושכול, וקשיים ביחסים בינאישים. מטפל במצבים של דיכא
MSW פסיכותרפיסטית (CBT) מטפלת זוגית מוסמכת בהכשרה בטיפול מינ
התמחות: טיפול נפשי וטיפול זוגי, תקשורת זוגית, מיניות ותשוקה, דיכאון וחרדה (CBT), טראומה, שליטה בכעס, אבל ואו
אזור בארץ: נס ציונה, טיפול און ליין
שפה: עברית, אנגלית
M.S.W פסיכותרפיסטית, מטפלת זוגית מוסמכת ומנוסה, בהכשרה בטיפול מיני .טיפול במבוגרים. טיפול אינטגרטיבי CBT דינאמי, במגוון מצבי התמוד
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: קשיים רגשיים,חרדה ודיכאון,משברי חיים ותקיעות,קשיי הסתגלות,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,טראומה,ה
אזור בארץ: שרון,כפר סבא
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת פרטנית במבוגרים. בעלת ניסיון טיפולי רב במגוון רחב של משברי חיים וקשיים רגשיים. אני מאמינה בכוחו של הקשר הטיפולי בתהליכי רי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
גמילה מחיתולים צוות אתר על הספה
כל ילד מגיע לגיל שבו צריך להתחיל בתהליך הגמילה מחיתולים. מעבר לשינוי הטכני של עשיית הצרכים באסלה , לגמילה יש משמעויות רחבות יותר ולכן ההחלטה מתי להתחיל בתהליך הגמילה היא החלטה משמעותית שיש לה השלכות רגשיות
מה קורה לילד שלי בבית הספר? הילה שבורון
מה קורה לילד שלי בבית הספר? כמה פעמים ילדיכם קמו בבוקר והתלוננו מיני תלונות כדי לא ללכת לבית הספר? מתי בקשתו של ילד ותחנוניו להשאר בבית הם בדיקת גבולות וחלק ממשהו טבעי ומוכר שהגורם לו הוא רצון להתפנק בבית, ומתי זה סימן אזהרה?
האם כולם יכולים להיות הורים? כל מה שצריך לדעת על מסוגלות הורית חיים פינקלמן, פסיכולוג קליני מומחה
הנחת המוצא הבסיסית של הרשויות היא שההורים הם אחראים בלעדיים על ילדיהם ומסוגלים לספק את צרכיהם, במרבית המקרים אין צורך לבדוק את מידת המסוגלות של ההורים לתפקידם. אבל לא תמיד זה המצב ואז יש צורך לבצע בדיקת מסוגלות הורית.
משפחה ואינטרנט- אויב או אוהב? הילה שבורון
המשפחה הפוסט מודרנית, תולדת המאה ה 20, מאופיינת ב "שבריריות מבנית" וקיומה קשור בנכונותם של הפרטים לחיות במסגרות המשפחתיות שיצרו. מצד שני, האינטרנט ההופך את העולם לכפר גלובלי עלול לפגוע בתקשורת האינטימית בתוך המשפחה