מה זה טיפול SPACE? וכיצד הוא מסייע לטיפול בחרדות אצל ילדים
ד"ר לילך מרקוס מטפלת באמנות (m.a)
בניסיון להקל על הילד ולהרגיע אותו, יש הורים שילוו את הילד החרד למסיבת יום הולדת, ויהיו ההורים היחידים בחדר, כי הילד כבר בגיל שהורים לא נשארים. הורים אחרים יציעו לילד להימנע מלהשתתף בפעילויות שמחוץ ללימודים אשר מעוררות בו קושי או חרדה, והילד מפסיד חוויות חיים של בני גילו. ישנם אלה ששיתפו פעולה עם דרישת הילד מהם לנהוג באופן מסוים ויחכו לאישורו שאכן בוצעו נכון את הפעולה ועכשיו אפשר להירגע, והדבר מהווה נטל משמעותי על השגרה.
לא פשוט להורה לראות את ילדו מתקשה בפעולות פשוטות, לכאורה טבעיות: הורה תוהה למה הילד שלי לא מצליח להירדם במיטתו, למה שעת השינה הופכת לאירוע ארוך ומייגע? למה הילד מסרב להשתתף במסיבות יום הולדת או בחוגים? או מדוע אינו מוכן לדבר בחברת אנשים שאינו מכיר היטב. ואיך זה שהילד מתקשר אלי אינספור פעמים לאורך היום או שבכלל מסרב מלכתחילה ללכת לבית הספר.
אינטראקציות מעין אלה קשות לילד ולהורים ולעיתים עשויים לחשוב את הילד כמפונק, בעל התנהגות בעייתית או שלל הסברים אחרים שההורים וגם הילד עצמו אולי נותנים למצב. אלא, שפעמים רבות התנהגויות אלה מספרות על חרדה של הילד.
העולם הזה גם רווי "טקסים" - יש ילדים שחשוב להם לעשות דברים בדרך מסוימת ומדויקת, למשל שהאוכל יוכן ויוגש להם רק אחרי שהם אישרו כי ההורים מילאו תנאים מוקפדים שהוגדרו מראש (לדוגמה לאחר שטיפת ידיים מספר פעמים מדויק או הכנתו בתנאים מסוימים, או אולי הגשתו בכלים ספציפיים).
יש ילדים שעורכים בעצמם טקסים מסוימים (אמירות, מעשים) ומרגישים שהם זקוקים לאישור ההורים שהטקס יתבצע כהלכה כדי להירגע.
יש שמבקשים שההורים והמשפחה יתנהלו באופן מאוד מוגדר שלתחושתם מרגיע אותם – וכל התנגדות של ההורים להיכנס לתוך ההתנהלות המצופה מהם, מעוררת בילדים זעם רב, תסכול וחרדה ממשית.
מה ההורים יכולים לעשות כדי לסייע?
ממלאים אחרי הדרישות, מרגיעים. הם פועלים מאהבה, מרצון למנוע מהילדים וסבל ותסכול – וגם מתוך חשש להתמודד עם התגובה של הילדים לסירוב לאותן דרישות.
בניסיון להקל על הילד ולהרגיע אותו, יש הורים שילוו את הילד החרד למסיבת יום הולדת, ויהיו ההורים היחידים בחדר, כי הילד כבר בגיל שהורים לא נשארים. הורים אחרים יציעו לילד להימנע מלהשתתף בפעילויות שמחוץ ללימודים אשר מעוררות בו קושי או חרדה, והילד מפסיד חוויות חיים של בני גילו. ישנם אלה ששיתפו פעולה עם דרישת הילד מהם לנהוג באופן מסוים ויחכו לאישורו שאכן בוצעו נכון את הפעולה ועכשיו אפשר להירגע, והדבר מהווה נטל משמעותי על השגרה.
הורים דואגים יענו לשיחות הטלפון הרבות לאורך היום על אף שסדר היום שלהם נפגע וגם היכולת שלהם להיות מרוכזים בעבודה. לפעמים הורים לא יוצאים לבלות במשך תקופות ארוכות והזוגיות נפגעת. המשפחה כולה חווה לחץ ומצוקה.
חוויות אלה מעוררות רגשות קשים של חוסר אונים שהרי ההורים עושים כל כך הרבה כדי להקל על החרדה והמצוקה, אך החרדה דועכת רק באותו רגע של הרגעה – וחוזרת שוב. היא לא עוזבת ואולי אפילו מחמירה.
כתוצאה מכך הורים עשויים לחוש אשמה על המצב ועל היעדר פתרון שיעזור לילד ולהם.
חלק מההורים אינם מודעים דיים לאופי ולחומרת הבעיה, ושבעצם תופעות שונות בחיי הילד, נובעות מאותה בעיה – חרדה או OCD.
מי שכבר הגיע לתובנה שיש כאן קושי אמיתי שמשפיע על חיי המשפחה, ושזה מצב שנכון לשנותו, לוקח את הילד לטיפול מתאים – כל משפחה לפי דרכה.
אבל החלטה של ההורים שהגיע הזמן לטפל בבעיה, פוגשת את המציאות. הילד, שאינו שותף להחלטה בדבר הטיפול או מרגיש שאינו מעוניין בטיפול, מערים קשיים בכל פעם שמגיע מועד הטיפול או מסרב להגיע מראש.
אז מה ניתן לעשות?
הטיפול בגישת SPACE מציע מענה טיפולי המתאים בדיוק למצבים מסוג זה.
SPACE היא שיטת טיפול מבוססת מחקר שפיתח פרופ' אלי לייבוביץ והיא נחקרה באוניברסיטת Yale בארה"ב ועדיין נחקרת במוסדות נוספים בעולם.
שיטת הטיפול פותחה לעבודה ישירה עם ההורים מתוך הבנה של הדרך בה פועלת חרדה אצל ילדים (באופן התקשרותי - בין-אישי), וכן בשל העובדה, כאמור, שפעמים רבות הילד עצמו מסרב לטיפול או שאינו יכול להיות שותף בו באופן ישיר.
אז איך פועלת חרדה אצל ילדים?
כמו אצל יונקים אחרים, תינוקות בני אדם נולדים ללא היכולת לשרוד באופן עצמאי. התינוק והילד זקוקים להורה לצורך הזנה, הגנה וויסות. כדי שההורה יספק לתינוק/ילד מענים אלה, מתקיימת מערכת התקשרות ותקשורת דו־כיוונית בין הילד וההורה. כאשר התינוק חווה מצוקה הוא מאותת על כך להורה, וההורה מכוון לקלוט את איתותי החרדה של הילד ולהגיב בהתאם. ראשית, כדי להגן על התינוק מפני סכנה, ושנית, לאחר שזו חלפה, להרגיע ולווסת.
אצל ילדים תגובת הפחד מפעילה את מערכת ההתקשרות ומתבטאת גם ברמה הבין אישית המופנית כלפי ההורה. ומאחר שתגובת הפחד היא בינאישית – ניתן לראות איך בהפרעת חרדה, המאופיינת בהפעלה כרונית ולא הולמת של תגובת הפחד, תופעל גם באופן כרוני ולא הולם מערכת ההתקשרות.
במצב של הפרעת חרדה, הילד מסמן להורה באופן כרוני כי הוא במצוקה, והוא זקוק לעזרה, וההורה, באופן טבעי, מגיב לכך באופן כרוני, ושאינו מותאם למידת הסכנה האמיתית.
מעגל זה מוביל לכך שעם הזמן תסמיני החרדה משתמרים, זאת מפני שההורים ממשיכים לפעול על מנת לא להפגיש את הילד עם החרדה או כדי להרגיע אותה באופן מיידי. כך נוצר מצב שהילד ממשיך להסתמך על הפעולות שעושים הוריו כדי לתפקד, וממשיך להימנע מלחוות חרדה ולהתמודד עימה.
הבנה זו של האופן בו פועלות התנהגויות חרדה ו-OCD אצל ילדים נושאת עמה בשורה מרגיעה: להורים יש יכולת משמעותית להקל ולהפחית את החרדות של ילדיהם.
בטיפול SPACE הילד הוא המטופל, והחרדות שלו הן שמטופלות, אלא שההורים הם אלה שמגיעים לטיפול והם עצמם סוכני השינוי.
איך זה קורה? איך נראה טיפול בשיטת SPACE?
המטפל, איש טיפול מוסמך, אשר עבר הכשרה נוספת ומיוחדת לטיפול בגישה זו, נפגש עם ההורים ויחד הם מאתרים את אותן פעולות מיוחדות שההורים עושים כדי למנוע את החרדה של הילד וכן את הפעולות שנועדות להרגיע את החרדה. פעולות הרגעה הוריות אלה – נקראות אקומודציות או התאמות הוריות.
לאחר שאפשר לזהות את אותן התאמות הוריות, ולראות את האופן בו הן משפיעות על החיים של ההורה ועל איכות החיים של המשפחה כולה, בונים תוכנית שמטרתה להחליף באופן הדרגתי ואפשרי את התגובה ההורית לביטוי החרדה של הילד. ההורים מקבלים כלים שיאפשרו להם להחליף את הפעולות הרגילות שלהם מול החרדה בתגובות יעילות יותר.
השיטה מורכבת בבסיסה על מסרים המכילים שני מרכיבים: הכרה וקבלה של המצוקה והסבל שגורמים החרדה או הOCD לילד, יחד עם הבעת אמון ביכולת של הילד להתמודד עם החרדה שלו.
ההורים והמטפל מגבשים יחד תוכנית מפורטת ומעשית שמטרתה להפחית את ההתאמות ההוריות ולהרחיב את השימוש בתגובות תמיכה, שינכיחו את אמון ההורים במסוגלות הילד להתמודד.
כחלק מתוכנית העבודה, הטיפול מצייד את ההורים באסטרטגיות וכלים להתמודדות עם כל התנהגות צפויה של הילד כאשר לא יסופקו לו התגובות להן הוא רגיל.
גישה זו, בין היתר, מבוססת על התפיסה שאנחנו אחראים ולמעשה יכולים, לשלוט רק בתגובות ובפעולות שלנו עצמנו ולא בשל אדם אחר, ובטח שלא באלה שלה ילדנו. ומכאן שהשינוי בתגובות ובפעולות של ההורה יובילו לשינוי בפעולות ובתגובות של הילד.
אם כן, התוכנית מתמקדת רק בפעולות של ההורים ולא בפעולות של הילד, התמקדות זו בהורים מפחיתה את הסיכוי להיווצרות עימותים בין ההורה והילד. אין דרישה מהילד לשנות את התנהגותו (זו צפויה להשתנות כתוצאה משינוי בתגובות ההורים) ולכן קל יותר להורים לשמור על עמדה תומכת ולהפחית את הכעסים מצדם.
כאמור, הטיפול מוכח מחקרית, מתבצע על ידי מטפלים מוסמכים שאף עברו הסמכה ייחודית של SPACE והוא מתאים ביותר להורים לילדים בין הגילאים 5 -15 שסובלים מחרדה או OCD.
משך הטיפול הוא בדרך כלל כ-15 מפגשים בתדירות של פגישה אחת לשבוע. בתחילת הטיפול, מתקיים מפגש (או שניים) להיכרות והערכה, שבו המטפל יכול לבחון אם SPACE הוא המענה המתאים ביותר לטיפול במקרה המסוים.
סוג הטיפול, אשר מכוון להורים, מתאים גם לעבודה מרחוק (אונליין).
מקורות
אתר SPACE הרשמי – קישור: About SPACE | SPACE Treatment
פרופ' אלי לייבוביץ ויערה שמשוני: החרדה שבנינו - טיפול מונחה-הורים בחרדת ילדים בגישת SPACE. קישור: טיפול בחרדות אצל ילדים בגישת SPACE (hebpsy.net)
כותבת: לילך מרקוס, מטפלת מוסמכת בגישת SPACE.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית דינמית, מטפלת זוגית ומשפחתית, מטפלת EMDR
התמחות: פסיכותרפיה דינמית ומתמקדת-
טיפול רגשי פרטני צעירים ומבוגרים, טיפול זוגי,
טיפול משפחתי
הדרכת הורי
אזור בארץ: צפון, כפר ורדים
שפה: עברית
קשיים אישיים במצבים של חרדה, דיכאון,התמכרויות ומצבי סיכון, משברי חיים, התמודדות עם מחלה, אובדן ושכול, קשיים ביחסים בינאישיים/ זו
פסיכולוגית מומחית, מדריכה
מורשית לטיפול בהיפנוזה רפואית
התמחות: טיפול ומניעת PTSD, מצבי לחץ ומשבר, חרדה ופוביה, דכאון, אבל ואובדן, הדרכת הורים וצוותים, טיפול ברשת
אזור בארץ: בית יצחק, עמק חפר, איזור השרון, נתניה.
קליניקה נוספת במודיעין
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוגית, מומחית ומנוסה בטיפול במצבי לחץ, משבר, טראומה וכל השלכותיהן, ביניהן PTSD, חרדה, דכאון והפרעות אכילה ושינה. התמחות מיו
טיפול זוגי, טיפול רגשי והדרכות הורים
התמחות: טיפול זוגי, טיפול רגשי פרטני פסיכודינאמי והתנהגותי, והדרכות הורים.
אזור בארץ: אזור סובב כנרת, עמק הירדן, טבריה, מטפלת אונליין
שפה: עברית
הטיפול עבור אנשים החווים משבר בחיים האישיים, הזוגיים ו/או המשפחתיים. אנו נחפש אחר הגורמים המודעים והלא מודעים אשר משמרים את המצו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
דיכאון עונתי צוות על הספה
הימים קצרים והלילות ארוכים, חורף בעולם ועננים מכסים את השמש שעות רבות ביום. אם אתם מרגישים דכדוך ובלבול בתקופה זו של השנה- אתם לא לבד. רבים הם הסובלים ממצב רוח ירוד בתקופת החורף, וחלקם אף לא שמים לב לכך.
איך יודעים אם הילד בשל לכיתה א? צוות על הספה
המעבר מגן חובה לכיתה א' הוא מעבר משמעותי ולא פעם נשאלת השאלה, האם הילד בשל למעבר או שאולי צריך עוד שנה בגן כדי להתבגר ולהתחזק. כיום, יותר ויותר הורים מעלים את האפשרות להשאיר את הילד עוד שנה בגן והדבר הוא לא תמיד לטובתו של הילד. אז איך יודעים אם הילד בשל לכיתה א' ומתי כדאי להשאיר עוד שנה בגן?
הילד סובל מהרטבה? מה אפשר לעשות ? צוות על הספה
רוב הילדים נגמלים מהרטבת לילה עד גיל חמש, אך אחוז בני החמש שטרם רכשו שליטה על הרטבת הלילה גבוה יותר ממה שנהוג לחשוב ועומד על 15-20%.
חופשת הקיץ או חרדת הקיץ? עמותת רקפת
אני מסתכלת סביבי ומתכווצת. כולם צוחקים, נהנים, משוחררים. כולם יושבים בחבורות כאילו נולדו כך, והחברים שמסביבם תמיד היו שם איתם. אני יודעת שהקיץ הגיע ובשבילי המשמעות היא לפחות 3 חודשים של מועקה. למה? כי אני אחרת.