הפסיכולוגיה של הבדידות וכיצד אפשר להתמודד איתה
צוות על הספה
אדם שחש בדידות לאורך זמן עלול לגלות שלתחושה יש מחירים בלתי מבוטלים והשפעה משמעותית על איכות החיים במספר תחומים
אם כך, מהי בדידות?
ההגדרה המוסכמת לבדידות היא זו: פער בין רצונו של האדם בקשרים חברתיים ובמערכות יחסים לעומת הקשרים החברתיים שלו בפועל (Russel, 1980). בדידות תמיד תשקף את תפיסתו העצמית של האדם ולא את מצבו החברתי האובייקטיבי.
מהם הגורמים לתחושת בדידות?
הגורמים לבדידות מתחלקים למספר סוגים:
1. סיטואציית חיים שמגבירה סיכון לבדידות: אובדן של אדם קרוב, מעבר למקום מגורים חדש ולא מוכר, גירושין ועוד.
2. הדבקה: זה אולי ישמע לכם מוזר, אך מחקרים מראים כי אדם שחי בקרבה לאדם שחש בדידות באופן כרוני, הוא בעל סיכוי גבוה יותר מהממוצע לחוש בדידות בעצמו.
3. שימוש נרחב ברשתות חברתיות נמצא כמגביר את הסיכון לבדידות שנובעת מהשוואה תמידית לחיים של אחרים ומאיכותם הרדודה של הקשרים החברתיים בה.
4. הפרעות פסיכולוגיות כמו דיכאון או חרדה, שגורמות לאדם לחוש בדידות.
5. מבנה אישיות ספציפי הכולל מאפיינים כמו חוסר ביטחון עמוק ותחושת חוסר ערך.
שכיחות הבדידות
בדידות עלולה להיות מנת חלקו של אדם בכל גיל. אך העקומה המחקרית מראה כי בדידות מופיעה בשכיחות גבוהה יותר בקצוות - עד גיל 25 ואחרי גיל 65. באמצע החיים, כאשר האדם עסוק בבניית משפחה וקריירה, הסיכוי לתחושת בדידות יורד.
השפעות של תחושת הבדידות
בדידות היא כואבת. אדם שחש בדידות לאורך זמן עלול לגלות שלתחושה יש מחירים בלתי מבוטלים והשפעה משמעותית על איכות החיים במספר תחומים:
1. השפעות נפשיות: דיכאון עד כדי אובדנות, הפרעות מתח וחרדה.
2. השפעות פיזיולוגיות: שינויים מבניים במוח וכתוצאה מכך שם שינויים תפקודיים, סיכון מוגבר למחלות כמו דמנציה ואלצהיימר, מחלות לב, השמנה, פגיעה באיכות השינה.
3. השפעות התנהגותיות: בדידות כרונית מגבירה את הסיכון לצריכה מוגברת של אלכוהול וסמים בניסיון להקהות את התחושה, עד כדי התמכרות של ממש.
אימוץ התנהגות אנטי חברתית ופגיעה ביכולת הזיכרון והלמידה.
מעגל הקסמים ההרסני של הבדידות
מדברים שנכתבו בפסקאות הקודמות, עולה תמונה ברורה של מעגל קסמים אכזרי. הבדידות משפיעה על היכולות הנפשיות, הפיזיות והחברתיות של האדם וגורמת לו להסתגר ולאמץ התנהגויות אנטי חברתיות, שהופכות אותו לבודד יותר.
איך שוברים את המעגל ומתמודדים עם תחושת בדידות?
1. מכירים בכך שהבדידות מסמנת לנו משהו – תחושת בדידות לא רצויה מעידה על כך שמשהו בחיינו דורש שינוי.
2. מבינים את ההשלכות – חשוב להיות מודע להשלכות הגופניות, הנפשיות והבריאותיות של תחושת הבדידות, כשלב ראשון להתמודדות עמה.
3. מחפשים קשרים איכותיים – מחקרים מראים כי לא כמות הקשרים החברתיים היא הדבר המשמעותי מבחינת האדם, אלא איכות הקשר ועומקו. מספיק שיהיו לאדם 3-4 אנשים אליהם הוא מרגיש קרוב ואיתם הוא יכול לחלוק את תחושותיו האותנטיות בחופשיות. דרך טובה למצוא אנשים כאלה היא לאתר אנשים שחולקים אתכם תחומי עניין ותפיסות עולם בנושאים שונים.
4. מאמצים גישה אופטימית – אנשים בעלי תפיסת עולם אופטימית, המצפים לאפשרות הטובה ביותר ולא למקרה הגרוע ביותה האפשרי, יהיו מועדים פחות לחוש בדידות.
5. נשארים עסוקים – הסיכון לבדידות כרונית יורד ככל שהאדם עסוק יותר, ולא משנה במה – עבודה, התנדבות, תחביבים משמעותיים, השקיעו זמן בכל דבר שמגביר את תחושת העניין והערך העצמי שלכם.
טיפול פסיכולוגי בתחושת בדידות
במקרים רבים, היכולת של אדם לעזור לעצמו להפסיק לחוש בדידות היא מוגבלת ונדרש סיוע חיצוני בדמות טיפול פסיכולוגי.
מטא אנליזות שנערכו בתחום לאורך ההיסטוריה העלו כי טיפול פסיכולוגי להתמודדות עם בדידות יהיה יעיל במידה ונכלים בו המרכיבים הבאים:
* שיפור מיומנויות חברתיות
* הרחבת התמיכה החברתית
* הרחבת ההזדמנויות לאינטראקציות חברתיות
* שיפור קוגניציות חברתיות לקויות
בין שיטות הטיפול שנמצאו יעילות במקרה של הרכיבים הנ"ל – טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול פרטני או קבוצתי בחרדות חברתיות, קבוצות תמיכה, טיפול קבוצתי להפחתת בדידות וטכניקות של מדיטציה ומיינדפולנס.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: לחץ,מתח וחרדה ,דיכאון, קשיים בזוגיות ובמציאת זוגיות, קשיים במיניות, זהות מינית, זהות מגדרית, התמודדו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,גבעתיים
שפה: עברית
הקשבה לא שיפוטית לסיפור החיים שלך. היכרות עם החיים הנפשיים, הקשבה לכוחות שלך וגם לסיבוכים הפנימיים המונעים אותך מלהתקדם. כדי לחזור
פסיכותרפיסטית, מטפלת בפסיכודרמה (M.A)
התמחות: קושי רגשי/נפשי, משבר, טראומה, חרדה, דיכאון, אובדן, ילדים, מתבגרים, מבוגרים, הורות, טיפול דיאדי, טיפו
אזור בארץ: קיבוץ עינת, ראש העין, פתח תקווה, אזור השרון ומרכז
שפה: עברית
מטפלת בפסיכודרמה. מתמחה בפסיכותרפיה אינטגרטיבית. טיפול שמבוסס על רגש וחוויה, תוך שילוב גישות שונות (AEDP, סכמה תרפיה, CBT). מאמ
פסיכותרפיסט ועובד סוציאלי קליני (MSW)
התמחות: CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי, משברי חיים, חרדה ,דיכאון, כעס, אבל ואובדן, נכויות ומחלות כרוניות, תק
אזור בארץ: טבריה, עמק הירדן, בית שאן וראש פינה, אזור הצפון, אזור רמת הגולן
שפה: עברית,אנגלית
מטפל בגישה אינטגרטיבית ומשלב מגוון גישות כולל טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי). מסע החיים הוא מסע אישי, ייחודי, ולעיתים מורכב
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
על הקשר בין דיכאון למיניות צוות על הספה
בתקופה הנוכחית, שבה נדמה כאילו האנושות כולה נמצאת בדכדוך ובחוסר אנרגיה כתוצאה ממשבר הקורונה והסגרים המתמשכים, חשוב לנו במיוחד לשפוך אור על מושג הדיכאון ולדבר על אחת ההשפעות הפחות מדוברות שלו – פגיעה בחשק ובתפקוד המיני.
השנה הזו נהיה בריאים יותר! צוות על הספה
לבריאות נפשית או רווחה נפשית יש היבטים רבים. הגעה לרווחה נפשית, שיש לה קשר ישיר לבריאות הנפשית ואף הגופנית שלנו, ניתנת להשגה ובמקרים רבים יש לנו שליטה רבה על הדרך לשם. הנה כמה נקודות למחשבה, שעשויות לעזור לכל אחד לחתור השנה לקראת בריאות נפשית טובה יותר.
התמוטטות עצבים – מה זה, איך מאבחנים וכיצד ניתן לטפל? צוות על הספה
שמעתם את הביטוי הזה פעמים רבות בחייכם, אבל קרוב לוודאי שלא הייתם ממש בטוחים מה הוא אומר. איך עצבים יכולים להתמוטט? מה קורה לאנשים במצב של התמוטטות עצבים ואיך אתם יכולים לעזור לקרובים לכם?
התנגדות לשינוי- מדוע אנחנו לא אוהבים שינויים? הילה שבורון
בני אדם נוטים מטבעם לשאוף לאיזונים ומרגע שהושג איזון או לפחות תחושה של איזון, קיימת נטייה טבעית להימנע משינויים המפרים איזון זה ולכן התנגדות לשינוי הוא דפוס כה שכיח בקרב בני אדם.