
כל מה שצריך לדעת על טיפולי CBT
צוות על הספה
המסר המרכזי בגישה הקוגניטיבית-התנהגותית הוא שתפיסת האדם והפרשנות שלו את המציאות, משפיעות יותר מכל דבר אחר על יכולתו להתמודד איתה בצורה מסתגלת ובריאה
חלק מהשיטות מתמקדות בהיסטוריה האישית של המטופל, בכדי לנסות ולהבין מהם מקורות הקשיים שהוא חווה ובכל להקל עליו. שיטות אחרות מתמקדות בכאן ובעכשיו ומנסות לתת מזור לנפש המטופל באמצעות שינוי הדרכים בהן הוא חושב או פועל.
CBT משתייך לסוג השני ובמאמר זה נרכז עבורכם את כל מה שצריך לדעת על השיטה.
מה זה בדיוק CBT?
CBT – cognitive behavioral therapy או בעברית – טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, היא שיטת טיפול פסיכולוגי המתמקדת בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות שפוגעים באדם וביכולתו להסתגל למציאות חייו.
CBT מתמקד בשני רכיבים מרכזיים:
קוגניציה (תהליכי תפיסה וחשיבה) והתנהגות.
המקום שיתפוס כל אחד מהרכיבים במהלך הטיפול תלוי במצבו של המטופל, יכולותיו, העדפותיו ותפיסותיו המקצועיות של המטפל.
מה הבסיס התיאורטי של CBT?
CBT פותח על בסיס תיאורטי הטוען כי האופן בו תופס ומפרש האדם את המציאות – עשוי להיות משמעותי עבורו, הרבה יותר מאשר חוויית המציאות עצמה.
אנשים רבים מתמודדים עם עיוות מסוים בתפיסת המציאות שלהם, עיוות שיכול להתבטא בדרכים מגוונות, למשל: מחשבה שכל הדברים שלא מסתדרים במציאות הם באחריות המטופל, או שכולם נגדו, או שכל אירוע עתיד לחזור על עצמו ובהכרח להוביל לקטסטרופה.
המסר המרכזי בגישה הקוגניטיבית-התנהגותית הוא שתפיסת האדם והפרשנות שלו את המציאות, משפיעות יותר מכל דבר אחר על יכולתו להתמודד איתה בצורה מסתגלת ובריאה. בהתאם, אם יצליח המטופל לשנות את האופן בו הוא תופס מבחינה קוגניטיבית את המציאות, ניתן יהיה לשנות גם את האופן שבו הוא מגיב אליה ובהכרח תשתנה גם המציאות עצמה.
מהם המאפיינים המרכזיים של CBT?
טיפול קצר – מטבעו, CBT מתמקד בחוויית ההווה של המטופל וככזה הוא קצר וממוקד מטרה. טיפול CBT אופייני יכלול כ 10-12 פגישות שבועיות.
מטופל אקטיבי – בשונה מטיפולים דינמיים מסורתיים, המתמקדים בשיחות בין המטפל למטופל, בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי מצופה מהמטופל להיות פעיל במהלך הטיפול ולמלא משימות תרגול בין המפגשים.
מתוכנן ומובנה מראש – מפגשים טיפוליים בשיטת CBT יעסקו, ברוב המקרים, בנושאים מוגדרים מראש, אותם מבקש המטופל לשנות. הגדרת הנושא והמטרה מראש, מובילים למהלך טיפולי מתוכנן ומובנה ויש פחות מקום למטפל להאיר נקודות שעולות תוך כדי המפגשים ולעשות בהן שימוש במסגרת הטיפול.
איך נראה טיפול CBT?
פרוטוקול
CBT מתבצע באמצעות פרוטוקול מוגדר מראש.
המפגשים הראשונים מוקדשים להיכרות, להבנת הקושי אותו חווה המטופל ולבניית התכנית לטיפול.
מטרות ומשימות מובנות
המפגשים שלאחר מכן יוקדשו לבחינת נושאים נקודתיים, אשר עולים בקנה אחד עם השלב בו נמצא המטופל, כאשר לכל מפגש מטרות משלו ומשימות תרגול הנגזרות ממנו.
בין המפגשים המטופל מבצע את המשימות ומתרגל את הכלים החדשים שנרכשו במפגשים הטיפוליים ומביא את חוויות ההתנסות המעשית הזו אל חדר הטיפול.
כלים ייחודיים ל - CBT
מטפל מיומן יכול לבחור בין מגוון כלים העומדים לרשותו במסגרת טיפול CBT, בהתאם לנושא הטיפול ולמאפייני המטופל.
הכלים המרכזיים של CBT הם:
חשיפה הדרגתית של המטופל למקור הקושי שלו (למשל כלבים, ים או טיסות).
הצפה – חשיפה שאינה הדרגתית למקור הקושי, במטרה "להוריד את הפלסטר" בבת אחת.
חיזוקים חיוביים ושליליים – במטרה לחזק או להכחיד התנהגויות מסוימות.
טכניקות שונות להרפיה ולשליטה עצמית – בהתאם למאפיינים הייחודיים של כל מטופל. חלק יוכלו להיעזר בפעילות גופנית, אחרים במדיטציה או תרגילי נשימות ועוד.
למי זה מתאים
טיפול CBT מתאים לפתרון מגוון רחב של בעיות וקשיים פסיכולוגים, אך חשוב להבין כי חלק מההתאמה תלויה במטופל עצמו וברצון וביכולת שלו לקבל סיוע ולעבוד על פי הנחיית המטפל.
בין הבעיות בהן טיפול CBT נמצא אפקטיבי נמצאות פוביות מסוגים שונים, דיכאון (במקרים מסוימים), חרדות, OCD, מקרים של הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) הפרעות אכילה ועוד
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טיפול אינטגרטיבי בהורות למי מתאים ומדוע? שגית נורדהאוזן בצלאל - פסיכותרפיסטית CBT
טיפול אינטגרטיבי מתמקד בבעיות הילדים ובקשיים ביחסי הורה – ילד, יחסים שבין הורה - ילד מתייחסים לעולמו הפנימי של ההורה, חווית ההורה, ההורות שלו, לפיכך, מטרת הטיפול לעבור מאין "מסע פנימי" בעולמו הרגשי של ההורה ולראות את הקשר לביסוס היחסים שבין ההורה ילד
לחוד וביחד השלבים החשובים בטיפול הזוגי דליה אראל פסיכותרפיסטית
השלבים החשובים בטיפול הזוגי הם: אבחנה והערכה. תפקידה של ההערכה הטיפולית הוא : בנית תוכנית טיפולית מתוך התכנים הבעייתיים שאובחנו ,בהתאם לגישתו הטיפולית של המטפל.
חרדה אימהית- לא לאמהות בלבד צוות על הספה
הפיכתנו להורים היא תהליך מטלטל ומשמעותי. האחריות שאנחנו נושאים בגידול ילדנו היא כבדה, ולעיתים מעוררת אצלנו פחדים וחרדות המעורבים בתקוות וברצון לשמור ולגונן על ילדינו מכל רע.
מה זה טיפול ACT? וכיצד הוא יכול לסייע לנו צוות על הספה
טיפול ACT – טיפול בקבלה ומחויבות, היא שיטת טיפול שפותחה בסוף שנות ה-90, כחלק מהגל החדש של טיפולי CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) וכוללת רכיבי מיינדפולנס, במטרה לקדם גישה ופעולה חיובית אצל המטופלים.