התמודדות נפשית עם מחלה כרונית
צוות על הספה
להתמודדות הנפשית של האדם עם מחלה כרונית, יש השלכות ישירות על מצב המחלה ועל התגובה לטיפול.
בין המחלות הכרוניות המוכרות לכולנו ניתן למצוא סכרת, מחלות לב, טרשת נפוצה, פרקינסון וכמובן סרטן.
מחלה כרונית, מכל סוג, מביאה איתה התמודדויות מורכבות, עבור החולה וסביבתו ודורשת חוסן נפשי בכדי להתמודד בריאותית ולנהל את החיים לצד המחלה למשך שנים ארוכות.
השפעות נפשיות של מחלה כרונית
מחלה כרונית משפיעה על כל תחומי חייו של החולה, ובכלל זה גם מצבו הנפשי, כאשר ההשפעות הנפשיות הללו מופיעות בשלבים שונים של חיי המחלה.
התמודדות נפשית לפני שלב האבחנה
ההתמודדות הנפשית המשמעותית הראשונה מתחילה, למעשה, עוד לפני גילוי המחלה, בעת שהאדם מתמודד עם סימפטומים מורכבים, בדרך כלל כאלה הבאים לידי ביטוי בכאב פיזי לא מוסבר לפרק זמן ממושך. הזמן החולף בין הופעת הסימפטומים לגילוי המחלה, עלול להיות דרמטי מבחינת החולה, שפעמים רבות נתקל בחוסר אמון מצד הסביבה ולעיתים אף מואשם בפינוק או בדמיון מפותח. תגובות הסביבה עלולות לגרום למצוקה נפשית של החולה, אשר לעיתים נאלץ להתמודד עם חוסר אמון וחוסר הבנה מצד הקרובים לו, בנוסף להתמודדות הקשה עם סימני המחלה.
התמודדות נפשית סביב אבחנת המחלה הכרונית
חולים במחלות כרוניות מדווחים על שני סוגים מרכזיים של רגשות המופיעות לאחר האבחנה, רגשות אשר שונים בתכלית זה מזה. הסוג הראשון הוא תחושת הקלה, מעצם העובדה שיש הסבר הגיוני ורפואי לסימפטומים שחווה החולה, לעיתים במשך תקופה ארוכה מאוד, מבלי שתמצא הסיבה לכך. סט נוסף של תחושות המופיעות לאחר האבחנה מבטא את האובדן שחווה החולה במחלה הכרונית ודומה במהותו לתחושות המופיעות בתהליכי אבל: כעס על העולם ועל האחרים הבריאים ("למה זה קורה דווקא לי"), דיכאון ועצב על המחירים ששולמו ועתידים להיות משולמים בעקבות המחלה, חרדה מהעתיד לבוא, ייאוש מהמצב, תסכול, זעם וחוסר אונים.
התמודדות נפשית בשגרת החיים עם מחלה כרונית
בסופו של דבר, לאחר שלב האבחנה, מתחיל השלב המאתגר ביותר בחיי המטופל – שלב החיים לצד המחלה הכרונית, תוך ניסיון לאפשר לה מינימום הפרעות לשגרת היום יום.
שלב זה מאופיין בקשיים נפשיים הנובעים מהחיים לצד המחלה – התמודדות עם בדידות שפעמים רבות נוצרת בעקבות סטיגמות חברתיות של חלק מהמחלות הכרוניות, ירידה בתחושת המסוגלות והערך העצמי ("אני כבר לא שלם כפי הייתי ויכולותיי פחותות"), התמודדות עם ההשלכות הרגשיות של עזיבת בן/בת הזוג או של חלק מהחברים הקרובים, כפי שקורה לעיתים ופחד קונקרטי מהעתיד לבוא במקרים בהם המחלה צפויה להתפתח עם השנים.
במידה והמטופל חווה ירידה בתפקוד ו/או מתמודד עם כאבים על בסיס יום-יומי, ההתמודדות הנפשית שלו צפויה להיות קשה ומורכבת אף יותר.
למה חשוב לטפל במצוקה נפשית סביב מחלה כרונית
לא נחדש לכם דבר, כאשר נזכיר לכם את הקשר ההדוק והדו כיווני בין גוף לנפש. כפי שהמחלה הגופנית גורמת למצוקה נפשית, כך גם האופן בו האדם מתמודד עם המחלה הכרונית מבחינה נפשית, עשוי להשפיע על מהלך המחלה ועל מידת פגיעתה בחיי המטופל.
מחקרים שנעשו בתחום במשך השנים, מראים שדיכאון או חרדה עלולים לפגוע בפרוגנוזה ואף להביא לירידה במידת ההשפעה של תרופות ייעודיות למחלה.
כלומר – להתמודדות הנפשית של האדם עם מחלה כרונית, יש השלכות ישירות על מצב המחלה ועל התגובה לטיפול.
איך ניתן לסייע לאדם בהתמודדות הנפשית עם מחלה כרונית?
טיפול נפשי עשוי לסייע באופן משמעותי לאדם המתמודד עם מחלה כרונית - לתת מקום לתחושותיו הקשות, תחושות שלעיתים קשה לבטא גם בפני הקרובים ביותר, לסייע לו בתהליכי קבלה והסתגלות למצב החדש ולספק לו כלים להתמודדות ארוכת טווח עם המחלה.
פסיכולוגיה רפואית היא התמחות טיפולית, אשר מתבססת על תיאוריות רב מערכתיות ומציעה טיפול המתייחס להיבטים שונים של חיי האדם והמחלה – היבטים פיזיולוגיים, קוגניטיביים, התנהגותיים חברתיים ורגשיים.
מטרת הטיפול היא לתת אדם כלים שיאפשרו לו לחיות לצד המחלה, בבריאות נפשית מקסימלית.
שיטות נוספות רלוונטיות לטיפול נפשי באנשים עם מחלות כרוניות הן ביופידבק, טכניקות של הירגעות ונשימה (בעיקר בתחום התמודדות עם כאב כרוני) ולעיתים אף טיפול זוגי או משפחתי, שמטרתם להקל על סביבתו הקרובה של המטופל, שגם חייה השתנו ללא היכר לאחר גילוי המחלה.
לסיכום, מחלה כרונית הופכת על פיהם את חיי המטופל ואת חיי הסובבים אותו ויש לה השלכות מרחיקות לכת על חיי השגרה ועל בריאות הנפש.
כאשר מאובחנת מחלה כרונית, כדאי לחפש לה מענים רפואיים ולא להזניח את המענה הנפשי, החשוב לא פחות, ועשויה להיות לו השפעה דרמטי על יכולתו של האדם להתמודד עם המחלה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: חרדה, התמודדות עם משברי חיים, משברים משפחתיים וזוגיים, דיכאון ושינויי מצב-רוח, פוסט טראומה, הפרעות נ
אזור בארץ: שרון,רעננה
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוג קליני מומחה, מנוסה בטיפול במבוגרים ונוער. הכשרה בפסיכותרפיה דינמית, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי CBT, טיפול קצר מועד וטיפול ב
פסיכולוגית קלינית מומחית מדריכה
התמחות: טיפול בנוער ומבוגרים, טיפול באתגרי החיים, טיפול בטראומה, טיפול במיניות. הגישה דינמית בשילוב כלים נוס
אזור בארץ: אזור השפלה, מודיעין
שפה: עברית
פסיכולוגית קלינית עם נסיון רב שנים בטיפול בנוער ומבוגרים במגוון קשיים אישיים ובינאישיים. מאמינה בקשר הטיפולי הטוב שנוצר בינינו ו
פסיכולוגית מומחית, פסיכותרפיה אישית וזוגית, הדרכת הורים, מטפ
התמחות: טיפול פרטני וזוגי. התמודדות עם חרדה, סטרס, דיכאון ומצבי משבר, קשיים בזוגיות, התמודדות עם לחץ מתמשך,
אזור בארץ: פתח תקווה,בקעת אונו, אפשרות למפגש מקוון בזום/סקייפ
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוגית מומחית בטיפול פרטני וזוגי. טיפול במצבי חיים כמו טראומה, חרדה סטרס ו דיכאון סיוע בהבנה וקבלת כלים לתקשורת בינאישית מיטבי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אכילה בררנית אצל ילדים צוות על הספה
ארוחת בוקר בגן ילדים סטנדרטי, נראית היום כמו תשבץ הגיון מורכב במיוחד – חלק מהילדים לא יכולים לשבת בשולחן שיש בו ירקות, אחרים מוכנים לאכול רק פיתה בלי כלום, ואפילו הפירות שהגננת מחלקת גורמים לכמה ילדים לעקם את הפרצוף בגועל.
בעיות בזוגיות, סובלים מבעיות ביחסים במשפחה? אתם לא לבד צוות על הספה
מתבגרים, התפתחות הילד, זוגיות ומשפחה, טיפול פסיכולוגי, איכות חיים
האם אתם נאנחים בייאוש אחת ליומיים לנוכח עוד "מלחמת אחים" בין הילדים שיצאה משליטה, או מול התנהגות תוקפנית ובלתי מרוסנת של אחד מהם?
מה זה טיפול ACT? וכיצד הוא יכול לסייע לנו צוות על הספה
טיפול ACT – טיפול בקבלה ומחויבות, היא שיטת טיפול שפותחה בסוף שנות ה-90, כחלק מהגל החדש של טיפולי CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) וכוללת רכיבי מיינדפולנס, במטרה לקדם גישה ופעולה חיובית אצל המטופלים.
חזרה חלקית לשגרה – או שגרה חדשה? צוות על הספה
השגרה הנה מונח מתעתע. מצד אחד כולנו נוטים להאשים את השגרה בשחיקת הזוגיות והאהבה, ביצירת שיעמום, בבלימת היצירתיות ובהיחלשות ניצוץ החיים. מצד שני, כאשר נשברת השגרה- אנחנו חשים כי נשמטה הקרקע תחת רגלינו, וכי ללא השגרה כבסיס- איננו יכולים לחוש ביטחון לאורך זמן.