טיפול זוגי – עוזר או לא עוזר?
צוות על הספה
מטפלים רבים מביעים צער מוצדק על כך שזוגות לא נוטים להגיע לטיפול זוגי עוד בטרם ההגעה למשבר, כחלק מתחזוקת הקשר ומתוך רצון למנוע משברים בעתיד.
טיפול זוגי הוא אחד הטיפולים השנויים ביותר במחלוקת ומחקרים מראים כי רוב הטיפולים הזוגיים ה"קלאסיים" אינם יעילים.
אז מה בכל זאת אפשר לעשות? האם צריך להימנע מראש מטיפול זוגי או שדווקא כדאי להתחיל בטיפול כזה מוקדם ככל האפשר? ואיך מוצאים את המטפל המתאים?
במאמר שלפניכם ננסה לעשות קצת סדר בדברים.
בתחתית טבלת שביעות הרצון מטיפולים פסיכולוגיים
במשך שנים רבות, הכלים המרכזיים של מטפלים זוגיים התמקדו בתקשורת בריאה בין בני הזוג. ובאמת, כאשר מקשיבים מבחוץ למריבות הקבועות של בני זוג במשבר, קל להבחין בדפוסי תקשורת הרסניים ובהיעדר תקשורת מכבדת.
הכלים בתחום התקשורת הזוגית כוללים הקשבה פעילה, דיבור לסירוגין, הימנעות מהתפרצות זה לדברי זה, שימוש בשפה רגשית ואישית ("אני מרגיש/ה ש...") וחזרה זה על דברי זה כדי לוודא הבנה.
עכשיו, חשבו רגע על עצמכם ועל כל הזוגות האחרים שאתם מכירים בסביבתכם, האם מישהו מהם עושה שימוש קבוע בכלים הללו? ובעת מריבה במיוחד? הסיכוי לכך אינו גבוה.
לכן, במחקרי שביעות רצון מטיפול פסיכולוגי שנערכו לאורך השנים, נמצאו הטיפולים הזוגיים בתחתית הטבלה וחוקר הזוגיות ג'ון גוטמן אף טען, בעקבות ראיונות שערך עם אלפי זוגות, שזוגות המביעים שביעות רצון גבוהה בקשר לא עושים שימוש באף לא אחד מהכלים הללו.
עם השנים התפתחו פרקטיקות חדשות של טיפול זוגי שלא עוסקות רק בדפוסי התקשורת הזוגית, אלא מנסות להבין את ההיסטוריה הפרטית של כל אחד מבני הזוג ולזהות כיצד "הפצעים" הראשוניים ביותר שלו או שלה באים לידי ביטוי בקשר הזוגי ובעיקר במריבות הקבועות בין בני הזוג.
אז מה בכל זאת אפשר לעשות? או במילים אחרות – מתי כן כדאי ללכת לטיפול זוגי?
לזכות הפרקטיקה של הטיפול הזוגי ייאמר, כי רוב הזוגות מגיעים לטיפול מתוך מצבי משבר דרמטיים ולעיתים לאחר שהזוג חווה התנהגויות הרסניות כמו בגידה. במצב כזה, נקודת ההתחלה של הטיפול היא לא פשוטה, בלשון המעטה, ותידרש מחויבות גבוהה של שני בני הזוג לתהליך, על מנת שיהיה לו סיכוי להצליח.
זו הסיבה לכך שמטפלים רבים מביעים צער מוצדק על כך שזוגות לא נוטים להגיע לטיפול זוגי עוד בטרם ההגעה למשבר, כחלק מתחזוקת הקשר ומתוך רצון למנוע משברים בעתיד.
ההמלצה שלנו – לגשת לטיפול זוגי לפני שהקשר מרגיש אבוד, כבר כאשר אתם מבחינים בסימנים ראשונים לשחיקה, ריבוי מריבות, ירידה באיכות החיים הזוגית וקושי להגיע להסכמות. אם אתם מעוניינים לטפל בזוגיות שלכם לפני המשבר – שקלו טיפול זוגי לפני אבני דרך משמעותיות כמו לידת ילד נוסף, שינוי בקריירה, רילוקיישן ועוד.
איך מוצאים מטפל זוגי מתאים?
כמו לפני כל טיפול נפשי, כדאי לבקש המלצות מחברים ובני משפחה שעברו טיפול מועיל ומסייע. בנוסף, חשוב לשים לב לתחושת הבטן שלכם במפגשים הראשונים עם המטפל/ת ולבחון האם יש לכם, לשניכם, כימיה עם המטפל ואמון ביכולתו או ביכולתה לסייע לכם. חשוב למנוע מצב שבו אחד מבני הזוג מתלהב מהמטפל/ת והשני מרגיש שחוברים נגדו. כדי שהטיפול יהיה יעיל, שניכם צריכים להיות מרוצים ולהאמין בתהליך ובמי שמוביל אותו.
חשוב לאתר מטפל/ת שפועלים בשיטת טיפול המתאימה לכם ובעלי ניסיון בפתרון בעיות מהסוג שמעסיק אתכם כזוג, אל תתביישו לשאול את המטפל/ת בפגישה הראשונה, האם יש להם ניסיון בהתמודדות עם הבעיה הספציפית שאיתה אתם מתמודדים.
האם זה בסדר להחליף מטפל?
אם אתם חשים שהמטפל/ת לא מתאימים לכם, תהא הסיבה אשר תהא – בהחלט מותר לכם לקבל החלטה משותפת לנסות להגיע לפגישות אצל מטפל/ת נוסף. לעיתים המפגש עם אדם אחר, שרואה את הדברים מזווית קצת שונה, עשוי לעשות את ההבדל ולהפוך טיפול לא מוצלח לטיפול מוצלח ויעיל.
מתי נדע שאפשר לסיים את תקופת הטיפול הזוגי
לטיפול בכלל, ולטיפול זוגי בפרט, אין מהלך עניינים מאורגן וצפוי מראש. חלק מהטיפולים הזוגיים יהיו קצרים וממוקדים בפתרון בעיה או דפוס שמפריע לבני הזוג בחיי היומיום, טיפולים אחרים ידרשו תהליך ארוך ומעמיק יותר. כדי להגביר את סיכויי ההצלחה של הטיפול, אל תגיעו מראש על לוח זמנים או תקציב מוגדר, אלא נסו לבוא לתהליך בנחת ומתוך מוכנות ללכת יחד את הדרך שאתם צריכים לעבור כזוג.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית מוסמכת
התמחות: טיפול אישי, זוגי ומשפחתי, דיכאון, חרדה, אובדן, מתבגרים, פרק ב', התמודדות עם בגידות, טיפולי פוריות.
אזור בארץ: שפלה,מרכז,דרום
שפה: עברית,אנגלית
מומחית ובעלת ניסיון של למעלה מ-20 שנה בטיפול זוגי ופרטני, מלמדת ומדריכה מטפלים.ות זוגיים.ות. ניסיון רב בטיפול בזוגות פרק ב'. מאמ
עובדת סוציאלית ופסיכותרפיסטית אינטגרטיבית גוף נפש רוח (M.A)
התמחות: דיכאון וחרדה, הפרעות אכילה, אבל ואובדן, משברי חיים, מעברים ושינוי.
אזור בארץ: צפון, כרמיאל, משגב ואונליין
שפה: עברית
הטיפול מתאים למי שנמצא/ת במשברי חיים, קשיים נפשיים, גופניים ורוחניים. למי שנמצא/ת בחיפוש דרך ומשמעות, זקוק/ה ליד, לב ותמיכה בנפתו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טיפול לקהילה הגאה צוות על הספה
אפרת ומיכל, זוג לסביות, פנו לטיפול זוגי לאור קשיים שחוו בקשר ורצון לשפר את התקשורת ביניהן, לפני לידת ילדם הראשון. הן חיפשו ומצאו מטפלת רגשית בעלת ניסיון בטיפול בזוגות להט"ב, אשר ידעה לשקף להן ...
על אמהות ובנות-ריקוד ההצמדות והמלחמה... ד"ר עירית קורן, פסיכותרפיסטית,
בניגוד לבן המבין מגיל צעיר שעליו להתנתק מאחידותו עם אמא ולהיפרד ממנה כדי להיות כמו אבא, הרי הבת אינה צריכה לעבוד היפרדות זו בשביל לגבש את זהות המינית. ההיפך הוא הנכון, גיבוש זהותה נעשה דווקא מתוך הקשר עם אמא. כאן מתחיל הריקוד המורכב בין התקשרות להיפרדות.
חרדה חברתית אצל ילדים ובני נוער מור גולן, פסיכולוגית
מתי תכונות אופי, כגון ביישנות ומופנמות, מחביאות בתוכן חרדה חברתית? כיצד אני, כהורה, יכול להבחין בכך ולהבדיל בין סגנון אישיותי לבעיה? ומתי מומלץ לפנות לטיפול?
ייעוץ זוגי אונליין צוות על הספה
הגעתם למסקנה שעליכם להיעזר בגורם מקצועי אך אין לכם אפשרות להגיע לטיפול פיזית? קיימת האפשרות לקבל ייעוץ זוגי אונליין ולייצר התקדמות מבלי שהנגישות או היכולות הפיזיות יעמיקו את הפער. אז למי זה מתאים ומה ההבדל בין זום לספת הטיפול המקובלת? כל התשובות ממש כאן.