
מהי מיסופוניה ואיך ניתן לטפל בה?
צוות על הספה
מיסופוניה (פירוש מילולי – שנאה של קול) היא תסמונת המתבטאת בסלידה מצליל מסוים, כאשר החשיפה לצליל מביאה לתגובה רגשית ופיזית חריפה וקיצונית ביחס למצב.
עבור חלק מהאנשים, גם קולות יום יומיים לגמרי, שאחרים אפילו לא ישימו אליהם לב, עלולים להיות בלתי נסבלים ולגרום למצוקה של ממש.
מהי מיסופוניה
מיסופוניה (פירוש מילולי – שנאה של קול) היא תסמונת המתבטאת בסלידה מצליל מסוים, כאשר החשיפה לצליל מביאה לתגובה רגשית ופיזית חריפה וקיצונית ביחס למצב.
במחקרים שנערכו בעולם נמצא כי הצלילים שנמצאים בסבירות גבוהה לעורר סלידה אצל אנשים עם מיסופוניה כוללים רעשי לעיסה ובליעה, קולות נשימה של אנשים אחרים או של האדם עצמו, ליקוקי שפתיים, קולות המופקים בעת כתיבה או הקלדה, גרירת כסאות וצלילים מונוטוניים כמו זמזום מזגן, טפטוף מים וכד'.
מה מרגיש אדם עם מיסופוניה
מנעד התגובות האפשריות של אנשים עם מיסופוניה לחשיפה לצליל ממנו הם סולדים הוא רחב ומגוון ויכול לנוע מתחושת אי נוחות, גועל, כעס ועצבנות, במקרים בהם התופעה מתבטאת באופן מתון, ועד לתחושות קשות של זעם ומצוקה שעלולה להגיע להתקף חרדה או לביטוי של תוקפנות פיזית, במקרים הקיצוניים יותר.
באופן כללי, אנשים עם מיסופוניה מדווחים שחשיפה לצליל ממנו הם סולדים "מטריפה אותם" או "מוציאה אותם מדעתם".
השלכות ההפרעה על החיים
אנשים עם מיסופוניה ישקיעו מאמץ רב כדי להימנע מחשיפה לצלילים המעוררים בהם את התחושות הקשות וידווחו על חרדה קשה לפני סיטואציה בה הם יודעים מראש שיאלצו להתמודד עם חשיפה כזו. להימנעות זו עלולות להיות השלכות חברתיות, משפחתיות ואף מקצועיות, כאשר האדם הסובל ממיסופוניה בוחר להיעדר מאירועים משמעותיים בעקבות ההפרעה. דוגמה טובה לכך היא אדם הסולד מרעשי לעיסה וכתוצאה מכך נמנע מאירועים חברתיים או מקצועיים הכוללים מזון ועלול לשלם מחיר על היעדרויות אלה לאורך זמן.
למה זה קורה?
מיסופוניה הוגדרה וקיבלה את שמה רק בעשורים האחרונים והיא תופעה "צעירה" באופן יחסי. רוב החוקרים אינם מגדירים מיסופוניה כהפרעה העומדת בפני עצמה ומשייכים אותה להפרעות רחבות יותר כמו חרדה או OCD. מחקרים עדכניים מדברים על קשר בין מערכת השמיעה למערכת הלימבית, שאחראית על יצירת התגובה הרגשית לגירויים, אך עדיין רב הנסתר על הגלוי ואנשי המחקר חלוקים ביחס לגורמים לתופעה.
לא נמצא קשר בין מיסופוניה לאירועי חיים טראומטיים ורוב האנשים מדווחים שהחלו לחוש את הסלידה הקיצונית מהצליל הספציפי כבר בגילאי הילדות, סביב גיל 10, כאשר נשים נוטות לסבול ממיסופוניה יותר מאשר גברים.
איך ניתן לטפל במיסופוניה?
להפרעת מיסופוניה אין תרופה, אך טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) נמצא יעיל בהתמודדות עמה. במסגרת טיפול כזה ייחשף המטופל בהדרגתיות לצליל מעורר הסלידה וירכוש כלים לוויסות התגובה הפיזית והרגשית שלו לאותו צליל. אחת הטכניקות הנלמדות בטיפול כזה היא 'הסטת קשב', המאפשרת למטופל לשים דגש על צלילים אחרים בסיטואציה ובכך למתן את התגובה הקיצונית לצליל מעורר הסלידה, טכניקות אחרות עוסקות בהסחת דעת מהצליל המטריד ושליטה בכעס כלפי האדם שיוצר אותו.
העובדה שמיסופוניה היא הפרעה לא מוכרת דיה לרוב האנשים, ואף לחלק נרחב מהרופאים, היא גורם מצוקה בפני עצמו, מאחר ואנשים עם מיסופוניה נתפסים לעיתים כמפונקים או בעלי תגובות מוגזמות. לכן, חלק מהפתרון ברמה החברתית, הוא הגברת המודעות לתופעה וכיום כבר קיימים אתרים ייעודיים המספקים אינפורמציה, מפעילים קבוצות תמיכה ואף מציעים דפי מידע אודות התופעה, שאנשים הסובלים ממנה יוכלו לחלק לסביבתם.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

MSW פסיכותרפיסטית (CBT) מטפלת זוגית מוסמכת בהכשרה בטיפול מינ
התמחות: טיפול נפשי וטיפול זוגי, תקשורת זוגית, מיניות ותשוקה, דיכאון וחרדה (CBT), טראומה, שליטה בכעס, אבל ואו
אזור בארץ: נס ציונה, טיפול און ליין
שפה: עברית, אנגלית
M.S.W פסיכותרפיסטית, מטפלת זוגית מוסמכת ומנוסה, בהכשרה בטיפול מיני .טיפול במבוגרים. טיפול אינטגרטיבי CBT דינאמי, במגוון מצבי התמוד

פסיכותרפיסט CBT ממוקד, מדריך הורים ומטפלים
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, טראומה אבל ואובדן, לקויות למידה, כאב כרוני, משבר תעסוקתי, בריאות הנפש
אזור בארץ: קרית טבעון,צפון,אונליין
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסט (CBT), מומחה בטיפול ממוקד ומכוון תוצאות לגברים ובני נוער, מנוסה בטיפול בטראומה, חרדה ודיכאון (EMDR). מלווה צמיחה וריפו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
חזרה חלקית לשגרה – או שגרה חדשה? צוות על הספה
השגרה הנה מונח מתעתע. מצד אחד כולנו נוטים להאשים את השגרה בשחיקת הזוגיות והאהבה, ביצירת שיעמום, בבלימת היצירתיות ובהיחלשות ניצוץ החיים. מצד שני, כאשר נשברת השגרה- אנחנו חשים כי נשמטה הקרקע תחת רגלינו, וכי ללא השגרה כבסיס- איננו יכולים לחוש ביטחון לאורך זמן.
לבסוף בוחרים - בחירת בן זוג וינר שרי
בחירת בן זוג הינה נושא שכול בני האדם באשר הם מתמודדים איתו. בעבר בחירת בן הזוג כביכול היתה פשוטה יותר. למשפחה היה את הכח לבחור על ידי שידוך את בן הזוג ובחירה זו הושפעה מגורמים סביבתיים ומנורמות חברתיות. מעמד המשפחה, מצבם הכלכלי, מצבם של האחים ועוד.
לא טוב היות האדם לבדו, אבל הוא לבדו בין כה וכה? עמותת רקפת
כשאנחנו בני זוג לאדם המתמודד עם חרדה חברתית, סביר להניח שיש לכך השפעה דרמטית על הדרך שגם אנחנו חיים את חיינו. ביישנות ומופנמות קיצוניים או חרדה חברתית של ממש משפיעים על הסובבים אותנו, היקרים לנו מכל.
ילדים וחשיפה לאלימות צוות אתר על הספה
הורים שבעת שגרה, מנסים באופן אקטיבי למנוע חשיפה של ילדיהם לאלימות באמצעי התקשורת או במשחקים, מתקשים לעשות זאת מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל ב 7/10. במאמר זה ננסה להבין מהן ההשלכות הפוטנציאליות של חשיפת ילדים למראות של אלימות קשה.