רשלנות רפואית בפסיכיאטריה
צוות על הספה
פסיכיאטרים הם רופאים לכל דבר, ומחובתם להעניק למטופליהם טיפול העומד בסטנדרטים מקצועיים מקובלים, ולפעול ככל הניתן למניעת נזק מהמטופלים. כאשר חריגה מחובה זו גורמת נזק למטופל או לסביבתו, בהחלט קמה עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית.
פסיכיאטריה נחשבת לענף רגיש ומורכב במיוחד ברפואה. לכאורה, יש מקום נרחב יותר לשיקול הדעת הסובייקטיבי של פסיכיאטרים באבחון מטופלים ובהתאמת טיפול למחלות והפרעות נפשיות, ואולם שיקול הדעת של פסיכיאטרים אינו בלתי-מוגבל.
פסיכיאטרים הם רופאים לכל דבר, ומחובתם להעניק למטופליהם טיפול העומד בסטנדרטים מקצועיים מקובלים, ולפעול ככל הניתן למניעת נזק מהמטופלים. כאשר חריגה מחובה זו גורמת נזק למטופל או לסביבתו, בהחלט קמה עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית.
אבחון שגוי
לפני מספר שנים פורסם בתקשורת על מקרה רשלנות רפואית, שבה טען התובע, כי בטעות אובחנה אצלו סכיזופרניה, המוגדרת כמחלת נפש כרונית, במקום מחלת הצליאק, המתבטאת ברגישות לגלוטן. לדבריו, לקה בנעוריו בדכדוך ובדיכאון, עקב אנמיה מתמשכת, שהינה תסמין ידוע של מחלת הצליאק, אך הופנה לטיפול פסיכיאטרי. הטיפול כלל שנת אשפוז במחלקה פסיכיאטרית סגורה, שבסופה אובחן התובע כחולה סכיזופרניה. לימים, אובחן כחולה צליאק, והחליט לתבוע פיצויים בסך 6.8 מיליון ש"ח משירותי בריאות כללית, בגין הנזק שנגרם לו, לטענתו, כתוצאה מהאבחון השגוי.
אכן, לאבחון שגוי בתחום הפסיכיאטריה עלולות להיות השלכות חמורות והרות גורל, בין אם מדובר בפרשנות שגויה לגבי המחלה או ההפרעה שממנה סובל המטופל, ובין אם מדובר בהערכה שגויה לגבי רמת המסוכנות של המטופל לעצמו ולזולתו. הערכת חסר לגבי רמת המסוכנות של המטופל אף עלולה להסתיים בטרגדיה, כפי שממחישים מקרי התאבדות של מטופלים שהגיעו לדיון בערכאות.
באחד המקרים הללו, המטופל, גבר בן 35, אושפז בבית החולים הדסה בירושלים בעקבות ניסיון התאבדות שבמהלכו נפצע. פסיכיאטר ששוחח עם המטופל העריך כי לא נשקפת סכנה מיידית לניסיון התאבדות נוסף מצדו, אך בו ביום המטופל התאבד בקפיצה מחלון בקומה השמינית של בית החולים.
בית המשפט המחוזי קיבל את תביעת הרשלנות הרפואית שהגישה משפחת המטופל ופסק לה פיצויים. בהמשך, אישר בית המשפט העליון הכרעה זו וקבע, כי הערכתו המוטעית של הפסיכיאטר היא בגדר רשלנות מקצועית, וכי עקב כך ועקב תיאום לקוי בין מחלקות בבית החולים, לא ננקטו אמצעים סבירים למניעת ההתאבדות (ע"א 6649/96).
אשפוז כפוי ללא הצדקה
חוק טיפול בחולי נפש, שנכנס לתוקף ב-1991, קובע כי ניתן לאשפז נפגע נפש בכפייה וכן לתת לו טיפול כפוי אך רק בכפוף לתנאים המנויים בחוק. למשל, קיימת חובה לערוך למטופל בדיקה פסיכיאטרית לפני אשפוז כפוי, ורק גורמים מסוימים מוסמכים להורות על אשפוז כזה. אשפוז וטיפול בכפייה שאינם עומדים בתנאי החוק, או לחלופין אבחון שגוי שהוביל לאשפוז וטיפול כפוי, עשויים להיחשב לרשלנות רפואית.
כך, במקרה מסוים הורה בית המשפט המחוזי למשרד הבריאות לפצות מטופל בסך של 30 אלף ש"ח על שישה ימי אשפוז כפוי שלא כדין בבית החולים שלוותה. נמצא כי נפל פגם בהליך האשפוז, כיוון שלא הובאה בפני סגן הפסיכיאטר המחוזי חוות דעת רפואית אודות המטופל, לפני שהורה לערוך לו בדיקה רפואית כפויה, וכיוון שלא נערך דיון בערר שהגיש המטופל על ההחלטה לאשפזו. בית המשפט העליון אישר קביעה זו וכן את הקביעה, כי המשך אשפוזו של המטופל לאחר ששת הימים הראשונים נעשה כדין, ולכן אין הצדקה לפסוק לו פיצוי על תקופת האשפוז כולה(ע"א 7476/09).
במקרה אחר, דחה בית משפט השלום בירושלים את תביעת הנזיקין של מטופל נגד המדינה בגין אשפוזו הכפוי בילדותו במחלקה פסיכיאטרית בבית חולים ממשלתי, אך קיבל את תביעתו נגד עיריית תל אביב-יפו בגין אותו אשפוז. בפסק הדין התקבלה טענת המטופל כי סבל בילדותו מהתעללות והזנחה, וכי העירייה לא פעלה כראוי למציאת פתרונות עבורו, שהיו עשויים למנוע את הזדקקותו לאשפוז. בעקבות זאת, נפסקו למטופל פיצויים בסך 200 אלף ש"ח (תא (י-ם) 3970/98).
טיפול לקוי והשגחה לא מספיקה
לפתחם של בתי המשפט בארץ הגיעו גם תביעות רשלנות רפואית הנוגעות לטיב ואיכות הטיפול שניתן לנפגעי נפש, לאחר אבחונם ובמהלך אשפוזם.
לדוגמה, לפני שנים אחדות, פסק בית משפט השלום בחיפה פיצויים בסך 350 אלף ש"ח למטופלת בגין טיפול רשלני שהעניק לה הפסיכיאטר שלה, לאחר שהתקבלה טענתה כי התרופות שניתנו לה ומינוניהן לא תאמו את מצבה הרפואי, ועל כן נגרמו לה נזקים שונים. בית המשפט המחוזי ובית משפט העליון אישרו את הכרעת הערכאה הראשונה (רע"א 7361/14).
תביעות אחרות עוסקות במחדלי השגחה על מטופלים נפגעי נפש. דוגמה לכך היא מקרה שבו מטופלת שבעברה אשפוזים פסיכיאטריים, אושפזה במחלקה פנימית א' בבית החולים תל השומר, בעקבות הפרעות בהתנהגות, והתאבדה בקפיצה מחלון המחלקה. ועדת בדיקה של משרד הבריאות קבעה, כי רופאה שבדקה את המטופלת שגתה כשלא המליצה על שמירה מיוחדת עליה, וכי בית החולים לא נקט אמצעי בטיחות סבירים למניעת התאבדות של מטופלים, כגון קביעת נהלי השגחה ברורים. בהמשך התקבלה תביעת הרשלנות הרפואית שהגישה משפחת המנוחה ונפסקו לה פיצויים (תא (ת"א) 3073/00).
לעומת זאת, לפני כשנתיים נדחתה תביעה שהגישו שני מטופלים שאושפזו בכפייה בבית חולים פסיכיאטרי, בעקבות הולדת בנם המשותף כתוצאה מיחסי מין שקיימו במהלך אשפוזם. התובעים טענו כי עברו "אונס הדדי" וכי בית החולים אמור היה לפקח עליהם ולמנוע מהם לקיים יחסי מין בעודם במצב פסיכוטי, ולכן הריונה של התובעת הוא "היריון בעוולה". עם זאת, בית המשפט קבע כי אין לייחס לבית החולים רשלנות וכי אין זה רצוי או מעשי כי יפעיל אמצעי פיקוח פולשניים יותר מאלה שהשתמש בהם (תא (חי') 5104-03-13).
עילות נוספות
נפגעי נפש נחשבים במקרים רבים כבלתי-כשירים לקבל החלטות בנוגע לטיפול רפואי הנדרש להם, אולם לא בהכרח יש לכך הצדקה. חוק טיפול בחולי נפש קובע, כי יש לקבל את הסכמת המטופל בכתב לצורך אשפוז מרצון וכי יש לקבל את הסכמתו הנפרדת לטיפולים מיוחדים מסוימים. עוד לפי החוק, מטופלי בריאות הנפש זכאים לקבל מידע רפואי בקשר למצבם, לפי שיקול דעתו של הרופא.
על כן, הימנעות מקבלת הסכמת המטופל לטיפול, במקרים בהם נדרשת הסכמה כזו, עשויה להיחשב לפגיעה באוטונומיה של המטופל ולהצדיק הגשת תביעת רשלנות רפואית , וכך גם מניעת מידע ממטופל אודות מצבו.
גם נזק שנגרם לאחרים בידי מטופל נפגע נפש, כתוצאה ממחדלי השגחה על המטופל או בשל טיפול לקוי שניתן לו, עשוי להצדיק הגשת תביעת רשלנות רפואית. לדוגמה, אדם שנפגע מתקיפה של מטופל שלא הייתה עליו השגחה נאותה, יוכל לתבוע פיצויים מהגורמים המטפלים.
במקרים של חשד לרשלנות בתחום הפסיכיאטרי יש לפנות לייעוץ אצל עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית, שיבחן את המקרה לגופו, עובדתית ומשפטית, ויוכל להמליץ על דרכי פעולה אפשריות.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית, נוער ומבוגרים.
התמחות: ערך עצמי ודימוי גוף פגוע. קושי ביחסים בין אישיים. משברי חיים. דיכאון, חרדה. ישראלים החיים בחו''ל.
אזור בארץ: ירושלים
שפה: עברית
אני רואה את הטיפול הפסיכולוגי כמסע שלשניים, בגובה העיניים, כשהמבט לאחור הוא לשם הבנת החוויה עימה מגיע המטופל, ואילו המבט להווה ולע
פסיכותרפיסטית CBT
התמחות: חרדות ופוביות, OCD (מחשבות טורדניות), תלישת שיער, חיטוט כפייתי בעור, פחד ממחטים, דיכאון, קשיים חברתי
אזור בארץ: טיפול אונליין בכל הארץ, ראשון לציון, נתניה, רמת גן, תל אביב וגוש דן
שפה: עברית, אנגלית, צרפתית, הולנדית
בטיפולים אני משלבת CBT, פסיכודרמה ומיינדפולנס, וכך הטיפול נעשה ממוקד, מדויק, חוויתי ובדרך כלל קצר מועד. אני מאמינה שהשימוש בהומור
מכון לאבחונים פסיכולוגיים
התמחות: מכון אשר מתמחה בעריכה של אבחונים פסיכולוגיים. ייחודו של המכון בהתמקדות בעריכה ובכתיבה של אבחונים פסי
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,אזור השרון והמרכז
שפה: עברית,אנגלית
מכון אפיקים הינו מכון המתמחה בעריכה ובכתיבה של אבחונים פסיכולוגיים ברמה מקצועית גבוהה. תוך התאמה לצרכים השונים בכל אבחון.
המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: קרית טבעון, חיפה, קריות, טירת הכרמל, ישובי חוף הכרמל, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
צמיחה פוסט טראומטית מתוך משבר אלעד מיכאלביץ'-סוקר, פסיכולוג וקואצ'ר
מחקרים לאורך השנים מראים לנו שניתן לחוות צמיחה גם לאחר משברים קשה כמו גירושים או חשיפה לאירועי אלימות, אך גם בעקבות אירועים חיוביים כמו לידה והמעבר להורות. עם זאת, בין אם זה אירוע צפוי ורצוי כמו לידה שהסתבכה ובין אם בלתי צפוי כמו מתקפת טרור, סביר שחיינו ישתנו דרמטית, אך ממש לא בהכרח רק במישור השלילי.
כל מה שצריך לדעת על שיקום נפגעי נפש צוות אתר על הספה
התפתחויות שחלו בעשורים האחרונים בתחום בריאות הנפש ופיתוחן של תרופות אנטי פסיכוטיות אפקטיביות, יצרו עבור מתמודדי נפש רבים, אופק חדש ואפשרות לקיום חיים מלאים לצד המחלה.
התפתחות גופנית ומינית בגיל ההתבגרות צוות אתר על הספה
כאשר ילדינו מגיעים לבגרות המינית ולגיל ההתבגרות אנחנו נבוכים ומתלבטים. מעבר לכך, כל אדם מתפתח אחרת ולכן גם הילדים שלנו יעברו את הגיל קצת אחרת, יתחילו מאוחר יותר או מוקדם יותר ויושפעו אחרת מאיתנו, בכל זאת הם בני אדם נפרדים ואחרים.
איך מטפלים בכעסים? צוות על הספה
אין אדם שלא כועס לפעמים. במרבית המקרים, כעס הוא תגובה רגשית בריאה וחולפת למצב של תסכול או חוסר צדק. אצל חלק מהאנשים כעס מופיע באופן לא מידתי ביחס לאירוע או שהם אינם מצליחים להתגבר על הכעס שלהם ומבטאים אותו בדרכים פוגעניות