קשיי הסתגלות לאוניברסיטה
גילי כ"ץ בן-שפר
ניתן לחלק את הקשיים לשלושה סוגים עיקריים: קשיים הקשורים לתביעות הלימודיות החדשות והמלחיצות, קשיים הקשורים לתחושות בדידות וזרות וקשיים הקשורים בשאלות לגבי הזהות המקצועית והזהות בכלל
שינויים רבים בחיינו מעוררים מתח וחרדה. לדוגמה, התחלה של מסגרת חדשה (גן, בית ספר חדש או אוניברסיטה, גיוס לשירות הצבאי), עזיבת בית ההורים בראשונה, מעבר דירה, חתונה, או חוויות כגון אובדן של אדם קרוב, הגירה או הסתגלות לסביבה או לתנאי חיים חדשים, או חוויות בעלות משמעות דומה מבחינה נפשית. במאמר זה אסקור בקצרה את הקשיים הייחודים המאפיינים את השנה הראשונה ללימודים במוסד להשכלה גבוהה (אוניברסיטה / מכללה).
בשנים האחרונות מתחילים בארץ את לימודיהם למעלה מ 200,000 סטודנטים באוניברסיטאות ובמכללות בכל שנה (המועצה להשכלה גבוהה, 2008). סטודנטים רבים המתחילים את לימודיהם חשים כי הם הגיעו לסיום תהליך של בחירה ומיון שמעורבות בו החלטות משמעותיות - תהליך המלווה בהתרגשות רבה מההתחלה החדשה והסביבה החדשה, ומערב שינויים מרחיקי לכת בחיי הסטודנט.
עם זאת, רבים מהם מגלים כי זוהי התחלה הנושאת עמה קשיים רבים, אכזבות והפתעות המעוררות חרדה ולחץ, בדומה להתמצאות בעיר חדשה בארץ זרה: ישנו הבדל עצום בין חוויית הלימודים מהתיכון לחוויית הלימודים באוניברסיטה - כעת הלמידה עצמאית והאחריות היא על הסטודנט, אין זמנים קבועים, הקמפוס האוניברסיטאי גדול ואין זה פשוט למצוא את כיתות הלימוד, השפה המחקרית חדשה ושונה והקודים ההתנהגותיים באוניברסיטה אחרים (למשל, ישיבה באולם הרצאות עם עוד 300 סטודנטים אינה תמיד מאפשרת שאילת שאלות). על כל אלה מתווספים לעיתים שינויים כגון מעבר ראשון למגורים מחוץ לבית ההורים, מעבר לעיר חדשה, ולפעמים גם התחלת עבודה חדשה במקביל ללימודים ועצמאות כלכלית. שינויים אלה, מרגשים ככל שיהיו, דורשים כוחות ומשאבים להתמודדות, ונחווים כהתחלה מלחיצה ומאיימת עבור רובם המוחלט של הסטודנטים. קשיים אלה טבעיים מאוד, ברורים ומובנים מאליהם בכניסה ללימודים גבוהים, ונרגעים בהדרגה באופן טבעי בחודשים הראשונים: אט-אט אנו מתרגלים קצת יותר לאופן הלימודים, לקצב, מכירים חלק מהאנשים באופן שטחי ויודעים להגיע למקומות שונים בקמפוס. בהתאם, הסימפטומים של הלחץ והחרדה יורדים, ואף נעלמים לגמרי. עם זאת, בעבור סטודנטים רבים תחושות אלו ממשיכות לאורך חודשים ארוכים, ואף לאורך כל השנה הראשונה ללימודיהם. הם מתקשים להסתגל למציאות החדשה ומוצפים בתחושות חרדה, בלחץ, במתח ואף בדכדוך, בדיכאון ובתחושות חוסר ערך.
ניתן לחלק את הקשיים לשלושה סוגים עיקריים: קשיים הקשורים לתביעות הלימודיות החדשות והמלחיצות, קשיים הקשורים לתחושות בדידות וזרות וקשיים הקשורים בשאלות לגבי הזהות המקצועית והזהות בכלל. ראשית, מעקב אחר החומר הלימודי והשתלטות על כמויות גדולות של חומר לימודי באופן עצמאי אינה פשוטה כלל ועיקר. פעמים רבות ההרצאות ארוכות, מהירות ומלחיצות, ההקשבה והסיכום בהרצאות בזו אחר זו דורשים מיומנויות חדשות, החומר הלימודי לעיתים קשה, מורכב ולא מובן. העלאת סף הדרישות הלימודיות דורש אימוץ דרכי למידה חדשות ומאתגרות ומיומנויות מורכבות, ולא תמיד יש את מי לשאול ובמי להיעזר. כל אלה מעוררים חרדה מפני התביעות החדשות ההולכות ונערמות וחשש שמא לא נצליח לעבור מבחנים ולא נדע כיצד לכתוב עבודה. שנית, הסתובבות בקמפוס בתוך המון הסטודנטים המצויים בשלבים שונים בלימודיהם ובחייהם יוצרת פעמים רבות תחושת זרות, בדידות וניכור. התחושה הראשונית של ישיבה באולם ההרצאות המלא עד אפס מקום מלחיצה מעט, ולא נראה שיש זמן או פנאי להכיר חברים חדשים. ולבסוף, הכניסה לאוניברסיטה והבחירה בתחום לימוד מסוים מעלה שאלות רבות לגבי הזהות המקצועית שלנו, ולגבי הזהות שלנו בכלל. סטודנטים רבים מוצאים עצמם מתמודדים בשנה הראשונה באוניברסיטה עם שאלות של הגדרה עצמית, תיאום ציפיות מעצמם אל מול הפנטזיה המקצועית ושאלות של ערך עצמי והצלחה תוך השוואה לאחרים. באופן טבעי, נבנה מערך ציפיות חדש, המלווה לעיתים בתחושות אכזבה, בושה ואשמה על כך שאינם מתאימים לפנטזיה. אלה מעלים שאלות ותהיות חדשות לגבי הצלחה / כישלון, לגבי ערכינו בעיני עצמינו ובעיני אחרים ולעתים תחושת הערך העצמי נפגעת ובעקבותיה נפגע הדימוי העצמי.
קשיים אלה קשורים זה בזה. לדוגמה, חווית קושי לימודי מועצמת כאשר אנו חשים בודדים במערכה ("בטח לאחרים קל יותר") ומתגברת אף יותר על רקע תחושות של בלבול בזהות המקצועית ("אם זה כל כך קשה לי, זה בטח לא מתאים לי"). בהתאם, קשיים לימודיים ורכישת מיומנויות למידה הופכים לקלים הרבה יותר כאשר ישנם חברים ללימודים שניתן להיעזר בהם, ללמוד ביחד ולמצוא פתרונות משותפים להתמודד עם כמויות החומר. גם שאלות של זהות וערך עצמי יכולות לבוא על פתרונן כאשר ישנן חוויות של הצלחה וחברים ללימודים שניתן לשוחח אתם על הקושי, לראות כי גם הם מתמודדים עם בעיות דומות, לתמוך ולהיתמך.
קשיי הסתגלות בשנה הראשונה לאוניברסיטה ניתנים לטיפול באמצעות רכישת מיומנויות למידה במסגרות מתאימות, שיחה עם סטודנטים משנים מתקדמות או עם קרובים / מכרים שלמדו באוניברסיטה, בקשת עזרה כלכלית להורדת מוקדי עומס והתאזרות בהרבה סבלנות. במקרים רבים, טיפול פסיכולוגי פרטני (או קבוצתי) יכול להועיל רבות בתקופה זו. יש לזכור כי לצד הקושי, תחנה משמעותית זו בחיים הנה גם הזדמנות להתפתח ולהתבגר דרך התמודדויות, וכן היא מהווה חוויה מלמדת ומבגרת המעניקה הזדמנויות חדשות שהנאות בצדן.
פורסם במקור באתר "דוקטורס", 18.11.2009
גילי כ"ץ בן-שפר, פסיכולוגית
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוג שיקומי מומחה
התמחות: טיפול במתבגרים וילדים,הדרכת הורים וטיפול דיאדי,הפרעות התפתחותיות,פגיעות ראש,אוטיזם,חרדה ודיכאון,CBT,
אזור בארץ: חיפה, אזור חוף הכרמל, אזור הקריות, צפון הארץ
שפה: עברית
פסיכולוג המטפל בילדים, נוער ומבוגרים עם נסיון בטיפול בהפרעות נוירו-התפתחותיות ובהפרעות דיכאון וחרדה. מאמין בכוחות המטופל ובקשר מיט
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: התפתחות אישית, טראומה, פוסט טראומה, התמודדות עם משברי חיים, מצבי תודעה ,דיכאון, חרדה, אבל ואובדן, ני
אזור בארץ: תל אביב יפו, חיפה ואזור הקריות, מודיעין ואזור השפלה
שפה: עברית,אנגלית
פתיחת האופק והכלה לכאב, למשבר ולאתגר מתוך תואמות ואיזון עם סביבת החיים. מפגש של נוכחות חומלת, אי שיפוטיות ותנועה לחירות פנימית. פי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
שיחה עם עצמך - נשמע טוב? אודי גולדשטיין - מטפל בפסיכודרמה
אחת המטרות המרכזיות בטיפול בפסיכודרמה, היא להחצין את השיח הפנימי המתרוצץ בראשנו, כדי להבין את רמת הסבל והמחירים שהוא מסב לנו, ואט אט לשנותו לידי שיח אוהד, חומל ומאפשר יותר.
התמכרות לקניות – איך זה נראה ומה אפשר לעשות? צוות על הספה
התמכרות לקניות (המוכרת גם בשמות שופינג כפייתי או oniomania) היא דפוס פתולוגי של צריכה וצרכנות אשר גורם לאדם לבצע רכישות כפייתיות בהיקפים החורגים מהיכולת הכלכלית שלו לממן אותן.
טיפול זוגי לפני גירושין צוות על הספה
זוגות רבים מתגרשים כאשר הם מרגישים שהקשר שלהם אינו בר תיקון. טיפול זוגי לפני גירושין מטרתו לסייע לבני הזוג להבין האם גירושין הם באמת הדבר הנכון עבורם בעת הזו וגם אם מגיעים ביחד למסקנה שכן – לעזור להם לבצע את הפרידה בדרך הטובה ביותר האפשרית.
קשיי הסתגלות לאוניברסיטה גילי כ"ץ בן-שפר
שינויים רבים בחיינו מעוררים מתח וחרדה. לדוגמה, התחלה של מסגרת חדשה (גן, בית ספר חדש או אוניברסיטה, גיוס לשירות הצבאי), עזיבת בית ההורים בראשונה, מעבר דירה, חתונה או הסתגלות לתנאי חיים חדשים