על הספה - פורומי מומחים

פורום פסיכולוגיית ספורט

מעבר קבוצה

פורום פסיכולוגיית ספורט

פורום פסיכולוגיית ספורט מנהל הפורום גבי זקס
פסיכולוג מורשה המתמחה בתחום של פסיכולוגית ספורט בעל תואר ראשון במדעי ההתנהגות פורום פסיכולוגיית ספורט
מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, ותואר שני בפסיכולוגיה של המצוינות מאוניברסיטת לודוויג מקסימילאן שבמינכן, גרמניה.

גבי בעל ניסיון עשיר בתחום פסיכולוגיית הספורט, תחילה תחת מכון לעוף לפסיכולוגיית ספורט, וכיום בעל קליניקה פרטית. שימש כמרצה בתחום פסיכולוגיית הספורט במכון ווינגייט ומכללת אוהלו, בקורסי הכשרה למדריכים ומאמנים ספורטיביים.


ברוכים הבאים לפורום פסיכולוגית ספורט- הינכם מוזמנים להעלות כל שאלה ולהתייעץ בתחום פסיכולוגיית הספורט.

הפורום נועד לספורטאים, הורים ומאמנים.

היעד העיקרי של פסיכולוגיית הספורט הינו לעזור לספורטאי למצות את הפוטנציאל הטבוע בו ולהיות הספורטאי הטוב ביותר שהוא יכול להיות. פסיכולוג ספורט עוזר לספורטאי להתגבר על אתגרים פסיכולוגיים ולשפר כישורים מנטאליים כגון:

התמודדות עם לחץ וחרדה, הגברת הביטחון העצמי, שיפור יכולות ריכוז, התמודדות עם טעויות וכישלונות, הגברת המוטיבציה ושמירה על קונסיסטנטיות, שיקום מפציעות ועוד.


שאלה:  מעבר קבוצה  -  (פרי)


שלום ביתי בת 15 משחקת 3 שנים כדורסל. מוכשרת מאוד ובהמלצת מאמנים שונים שצפו בה עברה לשחק בקבוצה בליגה לאומית שנמצאת מחוץ לעיר מגורינו. מבחינת רמת כדורסל היא תואמת את הקבוצה . הבנות נחמדות ++.כנ"ל המאמנים.אולם היא אינה מרגישה תחושת שייכות למקום . מצד אחד היא חושבת שזהו הכדורסל שהיא צריכה לשחק ומצד שני בכל פעם שהיא נוסעת לאימון היא חווה קושי ובכי. היא איבדה בחודש האחרון את התשוקה שהיתה לה למשחק וממצב בו היא היתה מחוברת לכדור ולכל מגרש בסביבה היא הפסיקה להתעניין. היא לא רוצה לחזור לקבוצה הקודמת שלה ומצד שני אני חוששת מכל המצב המוזר הזה. ברור שיש סיכוי יותר מסביר שתוך חודש חודשיים הכל יעבור אבל השאלה היא אם זה נכון להמתין. היא ילדה שחווה קושי בשינויים וצריכה "הלרגיש בבית" כדי להיפתח ולהינות. מה עושים? תודה

תשובה:  מעבר קבוצה - (0)


שלום רב, סליחה על העיכוב בתשובה. איזה כיף שהיא כה מוכשרת, איזו מתנה מיוחדת זו נכון? מצד שני, לעיתים קרובות קורה ש"הבריכה" נהיית קטנה מדי לכישרון הגדול ויש צורך לעבור לגדולה יותר. מעברים שכאלו הם תמיד לא פשוטים ודורשים תהליך של הסתגלות. לעיתים קורה שהמעבר לא צולח טוב, והסיבות יכולות להיות מגוונות. על מנת לפתור את הבעיה כדאי לנסות לבחון מהיכן נובעים הקשיים העיקריים. אכן כפי שהעדת על ביתך, ישנם אנשים החווים מעברים בצורה קשה יותר, כשלוקח להם זמן רב יותר להסתגל וליצור חברויות. כאמור, יכול להיות שיש קושי נוסף ומשמעותי, עקב שינוי אפשרי ממצב של "דג גדול בברכה קטנה" ל"דג קטן בבריכה גדולה" (ואני כמובן אומר זאת בלי לפקפק בכישרון שלה). כאן זאת הזדמנות גם לכם ההורים לבדוק מעט את מידת וטיב המעורבות שלכם בספורט של בתכם. האם יש מעורבות יתר? האם יש חרדה מסוימת של הנערה לאכזב אתכם? או לחלופין, האם המעורבות לוקה מעט בחסר? אם הקשיים נובעים בעיקר מנטייה אישיותית הפוגשת שינוי, כדאי לתת לזמן לעשות את שלו ולרוב זה יסתדר מעצמו. לעומת זאת, אם הסיבות העיקריות לקשיים הינם שילוב של שינוי "מצב הבריכה" יחד עם קליטה לא רגישה ומושקעת מבחינה פסיכולוגית של האגודה, כדאי לשוחח עם המאמן ואולי דמויות נוספות באגודה. זאת על מנת לבחון את המצב העכשווי ולהתאים את תהליך הקליטה באופן פרטני לנערה. בספורט קבוצתי תחושת השייכות, הנראות, החברות וכמובן המסוגלות חשובות ביותר, הרבה מעבר לתפקוד הספורטיבי, שהרי אלו צרכים פסיכולוגיים בסיסיים, ובפרט בגיל ההתבגרות. נדמה שברוב הצרכים שלעיל היה שינוי או פגיעה כלשהי, ולכן יש לבצע חשיבה בנושא עם המאמן ולבצע התאמות. יש הטוענים שאצל ספורטאיות קשיים חברתיים ישפיעו בצורה חזקה יותר על המצב הפסיכולוגי של הספורטאית, אך בהחלט יכול להיות שגם אצל גברים זה כך, רק שאצלם תתבצע הדחקה או שישמרו את הקושי לעצמם. כמובן שעם הקשיים לא נפתרים, כדי לפנות ליעוץ של פסיכולוג ספורט שיכול להיפגש עם הנערה וללוות אותה בתהליך. רצוי גם שפסיכולוג הספורט ימצא ביחד עם המאמן דרכים ולהקל את תהליך הקליטה ולהתאימו לאישיותה של הנערה ולצרכיה. כאן לכל שאלה נוספת. גבי זקס
 X