על הספה - פורומי מומחים

פורום הגיל השלישי

התדרדרות במצב הקוגניטיבי

פורום הגיל השלישי

פורום יעוץ והדרכה לגיל השלישי מנהלת פורום שרון האס-שופטי
עובדת סוציאלית וגרונטולוגית, מומחית לגיל זיקנה. בעלת ניסיון רב בטיפול ויעוץ לאדם הזקן ולבני פורום יעוץ והדרכה לגיל השלישי
משפחתו. עובדת בדיור מוגן לאוכלוסיית הגיל השלישי, בו מעניקה טיפול ויעוץ אישי, זוגי ומשפחתי ומייעצת במגוון רחב של שאלות והתמודדויות הכרוכות עם גיל זיקנה.

בפורום זה אתן מענה לשאלות מגוונות הקשורות לגיל הזיקנה. גיל זיקנה מזמן לאדם המזדקן ולבני משפחתו התמודדויות רבות, שברובן קשורות בשינויים תפקודיים ובצורך להסתגלות והתאמה למצבי חיים חדשים: שינויים פיזיולוגיים וקוגנטיביים, אובדנים שונים ומשברים רגשיים, שינוייים ביחסים הזוגיים והמשפחתיים ועוד. כמו כן עולות שאלות הקשורות במימוש זכויות: מול הביטוח הלאומי, פניה לקבלת עובד/ת זר/ה, מילוי טפסים של יפוי כוח רפואי והנחיות רפואית מקדימות למצב רפואי עתידי ועוד..

אני מזמינה אותכם להתיעץ ולשתף בהתלבטויות ובשאלות המעסיקות אותכם ולקבל בפורום זה מענה אישי ומקצועי. לא אוכל לענות בפורום על שאלות רפואיות.


שאלה:  התדרדרות במצב הקוגניטיבי  -  (יוני)


שלום רב, אבי בן כ-92 שנה ואמי בת כ-89 שנה מתגוררים בביתם. אמי מרותקת לכיסא גלגלים ומסתייעת בעובדת זרה, אך מבחינה קוגניטיבית - צלולה לחלוטין. אבי, עצמאי בתפקודו היום-יומי. בשנה האחרונה, מצבו הקוגניטיבי של אבי החל להתדרדר ונראה כי ישנם סימנים שיתכן שמעידים על דימנציה: - חוסר התמצאות במקום ובזמן (לדוגמה: טוען שהוא נמצא בבית אחר בחו"ל) - מתקשה להשלים משפט ברור ומוסיף מילים שאינן קשורות לעניין - מתעקש לצאת מהבית בשעות מאוחרות באמתלות כאלה ואחרות - לעיתים, מתנהג באופן שעלול להעמיד עצמו בסכנה - סובל משינויים במצב הרוח ובהתנהגות ועוד... העובדת הזרה המטפלת באמי, אינה מסוגלת להתמודד עם אבי כאשר עליה לנסות ולמנוע ממנו לפעול באופן לא הגיוני או שעלול לסכן אותו. אני מתלבט (יחד עם בני המשפחה) כיצד לנהוג. מצד אחד, איננו רוצים לכפות על אבי טיפול או שהייה במקום כלשהו, בניגוד לרצונו. מצד שני, עושה רושם שכושר השיפוט שלו לקוי, הוא אינו "מחובר" למקום ולזמן והוא אינו מסוגל לטפל בענייניו השוטפים אשר רבים מהם ממילא מטופלים ע"י אחיי ואני. אנו אף חוששים כי הוא עלול, שלא במתכוון, אף להזיק לעצמו או לאחרים. אני מעוניין לברר האם, בנסיבות העניין, אבי יכול להמשיך ולהישאר בקהילה, או שעליו לשהות במסגרת מוסדית, ואם כן באיזה מסגרת. לשם כך אבקש לברר: 1. מיהו הגורם המקצועי שיש להיוועץ עמו? 2. באיזה מסגרות פועל הגורם המקצועי (קופ"ח, משרד הרווחה, שירות פרטי)? 3. האם, מניסיונך, על פי תיאור מצבו של אבי, קיים טיפול תרופתי שיכול לסייע במצבו, בעיקר לעניין מקום השהות - בבית או במסגרת אחרת? תודה רבה.

תשובה:  התדרדרות במצב הקוגניטיבי - (0)


יוני שלום, מהתיאור שלך ניכר שיש צורך דחוף לסייע לכם בייעוץ כיצד להתארגן לאור המצב החדש בו אביך נמצא. אשתדל לענות על שאלותיך הספציפיות: כדבר ראשון וחשוב הייתי מציעה להתייעץ עם רופא/ת המשפחה של אבא בנוגע למצבו ולטיפול בו לאור הקשיים שתיארת. במקביל חשוב מאוד להתייעץ עם גריאטר, פסיכיאטר (מומחה לגיל זיקנה) או פסיכוגריאטר שיוכל לנסות לאבחן את אבא, במידת הצורך לשלוח לבדיקות נוספות ובהתאם להתרשמותו הכוללת יוכל לייעץ לגבי טיפול תרופתי בפרט ואופן הטיפול בכלל. לשני ביקורים אלו חשוב ביותר שמשהו מבני המשפחה הקרובה, שמודע למצב, יתלווה לאבא ויתאר את המצב מנקודת ראותו/ראותכם וייתן תמונה מלאה יותר על מצבו, מצבי הסיכון שנמצא, הקשיים בבית ועוד. בנוסף ניתן להסתייע ולהיוועץ בעובדת הסוציאלית של קופת החולים או העובדת הסוציאלית בשרותי הרווחה ברשות המקומית בה מתגוררים הוריך. במידה ותתקשו לקבל מענה מעובדים סוציאליים בשירותים הציבוריים (שרותי רווחה וקופ"ח), ניתן כמובן להסתייע באנשי טיפול שהינם מומחים לגיל זיקנה שנותנים סיוע ויעוץ באופן פרטי. קשה לי לענות על שאלתך בנוגע לשהות של אבא (בבית או במסגרת מוסדית). בשביל זה צריך לשמוע מכם עוד על המצב, לשמוע מה הרופאים מציעים, לפגוש את אבא, להתרשם ממנו ומהדינמיקה בבית, לברר מה הרצונות/הכוחות של בני המשפחה הקרובים ועוד. אשמח להמשיך ולנסות לסייע לכם, בברכה, שרון האס שופטי עובדת סוציאלית גרונטולוגית 052-4787983
 X