מאת ד"ר ארז מילר, פסיכולוג חינוכי מומחה, ראש החוג לחינוך מיוחד, המכללה האקדמית לחינוך אחוה.

הטלפונים החכמים הפכו בשנים האחרונות לנפוצים יותר ויותר – לא רק בקרב אנשי עסקים אלא גם בקרב ילדי ביה"ס. הטלפון החכם יכול לא רק לאחסן מספרי טלפון, כתובות, ושאר פריטי מידע, אלא גם להפעיל אפליקציות שונות שיוכלו להקל על חייך.

ילדים ומבוגרים רבים עם הפרעת קשב וריכוז מתקשים גם בתכנון, התארגנות ובקרה עצמית (מיומנויות ניהוליות). חלקם מרבים לשכוח מטלות, מתקשים להתארגן מראש (מבחינת זמן, ציוד, סדרי עדיפויות) למטלות מורכבות או ארוכות טווח, מתקשים לבצע בקרה עצמית אם המטלה בוצעה כפי שהתכוונו, שוכחים פרטים שנאמרו להם, ועוד. שלל תכונותיו המובנות של הסמארטפון ואפליקציות נוספות שאפשר להוריד אליו יכולים לשפר באופן משמעותי את תפקודו של תלמיד או עובד עם ADHD.

ניתן להשתמש בו כדי להקליד או להקליט הערות ורשימות, להוסיף ולתעד אירועים, פגישות ורשימות לביצוע, אזכורים של מטרות ומטלות המזכירים לך מראש היכן ומתי לבצע מטלות שונות.

בעזרת הסמארטפון, את יכול לרשום הנחיות או הוראות או שיעורי בית או פגישות אצל יועצת ביה"ס או המחנכת.

אם יש לך Yes Max ואפליקציית Yes, אתה יכול לאחר רישום קצר ופתיחת חשבון מקוון להקליט מראש תכניות אהובות עליך, ולהמשיך במשימה או בפגישה או בשיעורי הבית מבלי להיות מוטרד.

אתה יכול לכתוב רשימת שאלות שתרצה לשאול את הנוירולוג או הפסיכיאטר בפעם הבאה שתפגוש אותו או לדווח לו על תפקודך או תופעות לוואי שחווית בעקבות טיפול תרופתי.

ברשימת מטלות, הזכר לעצמך להטעין את הטלפון בסוף היום כדי שתוכל להשתמש בו למחרת...

כשאתה פוגש מישהו חדש, רשום את שמו, תאור קצר של המקום והארוע בו פגשת אותו, וכל מידע נוסף שנראה לך חשוב כמו מספר הטלפון שלו, דף הפייסבוק שלו ועוד.

בקש מההורים לרכוש עבורך מקלדת מתקפלת ונישאת, כך שתוכל להקליד עליו בנוחות במהלך שיעורים.

שמור את כל הסיסמאות שלך (וזכור לשמור קובץ זה באמצעות סיסמה).

המלצות חמות

השתמשו באפליקציות רק עבור דברים שאתם באמת מרגישים בהם קושי. אם האפליקציות הבסיסיות של הטלפון שלכם משמשות אתכם היטב, והתרגלתם אליהן, המשיכו להשתמש בהן – אין צורך הכרחי להוריד ולהתרגל לאפליקציות חדשות שעושות (כמעט) את אותו דבר רק אחרת. אפליקציה צריכה להיות קלה ללמידה. אם לוקח לך יותר מ-20 דקות ללמוד אותה – ייתכן והיא לא שווה את ההשקעה. אל תנסו להוריד את כל האפליקציות המתוארות בכתבה זו בבת אחת. כמו בכל דבר בחיים – איזון זה דבר חשוב. קחו את הזמן ללמוד ולהתרגל לכל אפליקציה לפני שאתם שוקלים לנסות אחת חדשה. האפליקציה הטובה ביותר בעולם לא תהיה בשימוש אם לא תפתחו הרגל לעדכן את הפרטים ולבדוק אותם.

בני נוער (ואף מבוגרים) רבים עם הפרעת קשב וריכוז מתקשים לווסת את התנהגותם. חלקם גם בסיכון גבוה יותר לחוות חרדה או דיכאון. אחת הדרכים היעילות להתמודדות עם מצבים אלו היא באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי. הנה המלצה לאפליקציה אחת, אשר פותחה ע"י שני פסיכולוגיים קליניים, ומבוססת על עקרונות טיפול התנהגותי-קוגניטיבי: Moodkit (בתשלום, 4.99$). היא אינה תחליף לטיפול אך יכולה בהחלט להשתלב בטיפול שכזה.

ליישום זה יש כמה תכונות נחמדות ההופכות אותו לנחמד מאוד ליישום ולהתאמה אישיים. היא פותחה ע"י חברת Thriveport, והיא מבוססת על רעיונות ועקרונות מתוך טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT). 4 הפונקציות העיקריות של אפליקציה זו הן:
  1. הגברת ההשתתפות בפעילויות המרוממות את מצב הרוח.
  2. זיהוי ושינוי של מחשבות שליליות/מזיקות/מכעיסות או מייאשות.
  3. דירוג ומעקב אחר מצב הרוח.
  4. יצירת יומן למעקב אחר מחשבות, התנסויות (בדומה ל-Daily Thoughts Record בו משתמשים מטפלים רבים בגישת CBT).
אחת התכונות הטובות ביותר של יישום זה היא היכולת לגלול מאגר של רגשות, "ספריה" של טעויות חשיבה, ושימוש חוזר ונשנה בסולמות המאפשרים לך לדרג את עוצמת הרגש או המחשבה שאתה חווה באמצעות החלקת האצבע.

מדריך הפעילויות (Activities Guide) מאפשר לך לברור מה הכי קל או קשה לך (יצירת קשרים חברתיים, פעילות גופנית, שינה וכיו"ב) ולעשות סדרי עדיפויות במה היית רוצה להתמקד תחילה.

"בודק המחשבות" (Thought Checker) מבקשת ממך לספר על מצב שהיה לך קשה, לתאר כיצד הרגשת ומה היתה עוצמת הרגש שחווית. שימוש ברשימה מוכנה של רגשות מתוכה אתה יכול לבחור מקלה על השימוש כמו גם מודדי עוצמת הרגש.

בשלב הבאה אתה מתבקש לרשום מהן המחשבות האוטומטיות שלך באופן ברור וקל להבנה. לאור זאת היישום מוביל אותך לרשימה של טעויות חשיבה (כולל תיאורן) שקל לברור מתוכן את המתאימה ולבחור אותה.

החלק שנקרא "מצב רוח" (Mood) פשוט אך גם שימושי מאוד בכך שהוא מאפשר לך לעקוב אחר מצב הרוח שלך. זהו דרוג פשוט הנע בין 10-1 שאותו אתה גולל ובוחר. אתה יכול להוסיף הערות אם ברצונך בכך.

היישום יעקוב אחר הדירוגים שלך וימפה אותם באמצעות גרף כדי לספק לך תמונה ברורה של מצב הרוח שלך לאורך זמן.

החלק של "יומן" (Journal) קשה לשימוש בטלפון נייד בשל הצורך בהקלדה רבה (אלא אם רכשתם מקלדת מלאה לאייפון או לאייפד). ניתן לרשום בו הערות והארות לגבי מצב הרוח, פעילויות, מחשבות ועוד.

המילכוד –האפליקציה באנגלית (אם כי ניתן להקליד את ההערות וכו' בעברית כמובן).






< חזרה לבלוג