הפרעה כפייתית: OCD - Obsessive Compulsive Disorder


מאופיינת במחשבות טורדניות שאינן מרפות, ו/ או דחף בלתי נשלט לבצע פעולות מסוימות (אי ביצוען אינו נותן מנוח). התסמונת יכולה להופיע במחשבות בלבד (האם נעלתי את הדלת?) או גם במעשים (מריטת שיער, רחיצת ידיים מוגזמת, כסיסת ציפורניים).

כל אדם יכול לחוות מחשבות טורדניות ופולשניות (מחשבה להעניש מישהו, חשש שיקרה משהו למישהו קרוב) או להקפיד על טקסים חוזרים מסוימים. כאשר אלו חוזרים שוב ושוב ללא מנוח ומפריעים לתפקוד היום יומי הם מוגדרים כהפרעה שיש לטפל בה.

מחשבות טורדניות (אובססיות)

אלו הן מחשבות, תמונות או דחפים החוזרים על עצמם שוב ושוב,ללא יכולת לשלוט בהן גם כאשר האדם מבין ומכיר כי אין היגיון במחשבות אלו. מחשבות אלו מלוות בתחושות לא נעימות כמו פחד, טורדנות, ספק, תחושת פולשנות. האדם החווה מחשבות טורדניות הוא בעל חשש כבד כי מחשבותיו יתממשו.

התנהגויות כפייתיות

לעיתים כאשר מחפש האדם דרך להקל על התחושות שיוצרות המחשבות הטורדניות הוא מוצא כי התנהגויות מסויימות יכולות להביא הקלה זמנית בחרדה. כיוון וזו דרכו היחידה לחוש הקלה מסויימת ושליטה הוא חש דחף עז לחזור על הפעולה שוב. זוהי התנהגות כפייתית (התנהגות המונעת על ידי דחף בלתי נשלט, וביצוע טקסים חוזרים). התנהגויות אלו יבוצעו לרוב על פי חוקים מסויימים וחוזרים ורק כך יפחיתו חרדה.

האדם אשר חייו הופכים לנשלטים על ידי אותה חרדה וצורך בהתנהגויות וטקסים- אינו מצליח לשמור על תפקודי חיים נורמטיביים והפרעה זו הופכת להיות מרכז חייו.

אבחון

הפרעה טורדנית כפייתית עשויה להופיע כבר בגיל הילדות במינון מסויים ולעיתים רק בגיל ההתבגרות או בבגרות המוקדמת. לעיתיים קרובות מאובחנת ההפרעה רק בבגרות למרות שהופיעה שנים קודם לכן ולא אובחנה. הקושי לאבחן הפרעה טורדנית נובע בעיקר מהבושה של הסובלים מן ההפרעה וחוסר היכרות עם מאפייינה כתופעה מוכרת המביאים לכך כי הסובלים מהפרעה טורדנית משקיעים אנרגיה רבה בהסתרת סממני ההפרעה וחיים שנים ארוכות ללא טיפול. הם אינם מודעים לכך כי יש רבים אחרים בעלי מחשבות וטקסים דומים וכי ההפרעה ניתנת לטיפול. לעיתים פונים הסובלים מהפרעה טורדנית לטיפול שאינו מתאים, דבר המעכב עוד יותר את האבחון והטיפול.